Skip to content

Sós karamellás tejberizs

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Egy hűsítő, isteni pohárdesszert. A tejberizs megunhatatlan klasszikus, ami számtalan módon variálható. Csak hogy kiemeljem az én kedvencemet, például: a Gyümölcsrizs
Érdemes variálni és nem mindig a megszokott módon készíteni az ételeket. A sós karamella a kedvencem amúgy is, ezért ez a pohárkrém nagyon ízlik nekem.

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg jázminrizs
  • 1 l tej
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 mk só
  • 5 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor

a karamell öntethez:

  • 35 dkg kristálycukor
  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek víz
  • 1 mk só
  • 7,5 dkg vaj

a tálaláshoz:

  • tejszínhab

 

 

 

Elkészítés:

Elkészítjük a sós karamell öntetet: egy edénybe szórjuk a cukrot , valamint a két evőkanál vizet és elkeverjük. Közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Közben csak rázogassuk meg a lábast és néha egy villával keverjük át. Amikor a megfelelő színt elérte és felolvadt a cukor, akkor lehúzzuk a tűzről. Lassan, több adagban, hozzáöntjük a tejszínt és egy kézi habverővel simára keverjük. Hozzákeverjük a sót és a vajat is. A tűzre pár percre visszahelyezzük. Egy csodás, fényes karamell szószt kapunk, amit sokféle desszerthez felhasználhatunk.
A tejberizst is elkészítjük. Egy lábasba szórjuk a megmosott rizst és felöntjük a vízzel. Kevergetve addig melegítjük, amíg elpárolog a víz. Ekkor felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Fedő alatt, takarék lángon körülbelül 30 perc alatt készre főzzük. Közben néha megkeverjük és hozzáadjuk a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot is. Miután készre főtt, elzárjuk alatta a lángot és még letakarva hagyjuk, hogy a rizsszemek felszívják a tejet és teljesen megpuhuljanak. Amikor a rizs és az öntet is langyos lett, összeállítjuk a pohárdesszertet.
Kanalazunk minden pohárba a tejberizsből. Meglocsoljuk egy kevés sós karamell öntettel. Újra egy sor tejberizs következik és a tetején karamell legyen! Tejszínhabbal díszítjük. Hűtőben pihentetjük tálalásig.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük