Gyümölcsrizs

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 


Egy isteni desszert! A tejberizst szereted? Akkor biztosan ízlik majd a gyümölcsrizs is. Ráadásul az elkészítése nem igényel különlegesebb szakmai tudást, így az is el tudja készíteni, aki csak mostanság vett fakanalat a kezébe! 🙂
Ráadás kettő, hogy sosem lehet unalmas, mert olyan gyümölccsel kombinálhatod, amilyennel csak szeretnéd. Szezonális gyümölcsökkel készítsétek, télen pedig mirelit erdei gyümölcs keveréket ajánlok. Én most szederrel, málnával, ribizlivel és áfonyával készítettem:


Hozzávalók 4 főre:

    • 2 dl víz
    • 5 dl 2,8 %-os tej
    • 1 db citrom reszelt héja
    • 4 ek cukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 4 dl habtejszín
    • 1 cs habfixáló
    • 35 dkg vegyes gyümölcs (nálam szeder, málna, ribizli és áfonya)
    • 1 dl Piroska málnaszörp
    • 1 tk étkezési keményítő
    • 20 dkg rizs
    • 5 dkg vaj
    • 1 csipet só

 

 

 

Elkészítés:

A rizst átválogatjuk, megmossuk és a forrásban lévő vízhez adjuk. Néha megkeverjük és addig főzzük, amíg a vizet fel nem szívja (körülbelül 10 perc). Ezután hozzáöntjük a tejet, beletesszük a vajat és a csipet sót. Beleszórjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is. Lefedve körülbelül 10 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a főzőlapot, és fedő alatt a gőzben hagyjuk teljesen megpuhulni. Ezalatt a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Amikor a tejberizs langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a tejszínhabot.
A gyümölcsöket egy edénybe tesszük és hozzáöntjük a málnaszörpöt. Néhány perc alatt összefőzzük és egy kevés vízzel kikevert étkezési keményítővel besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
Ezután poharakba vagy tálkákba szedjük: egy réteg tejberizs, egy réteg gyümölcs és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Félretett gyümölcsszemekkel és tejszínhabbal díszítjük. Hidegen tálaljuk.

Tipp: Kedvünk szerint bármilyen gyümölccsel készíthetjük, télen mirelitből is természetesen. Készülhet úgy is a gyümölcsrizs, hogy a végén nem rétegezve tálaljuk a poharakba, hanem az összes gyümölcsöt a tejszínhabos tejberizshez keverjük, és így szedjük illetve adagoljuk a kedvenc kis tálkánkba.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük