Egy nagyon különleges, mégis egyszerűen elkészíthető torta.
Hasonló receptem: a Fordított szilvatorta után ez a torta banánból készült.
Isteni finom, ahogy a gyümölcs sülés közben karamellizálódik. Melegen és hidegen is, főleg egy kis fagyival, nagyon szeretem.
Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:
- 4 db banán
- 30 dkg liszt
- 10 dkg barnacukor
- egy csipet só
- 3 db tojás
- 2,5 dl tej
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk sütőpor
Elkészítés:
Egy piteformát vastagon kikenünk vajjal. Az aljára egyenletesen elszórjuk a barnacukrot. A banánokat karikákra vágjuk és szépen elrendezzük (az sem baj ha több sorban) a cukor tetején.
A lágy vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzáadjuk egyenként a tojásokat és a tejet. Végül belekeverjük a sóval és a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát simára keverjük és a banánokra öntjük. A pite forma oldalát kicsit megütögetjük, hogy egyenletes legyen a tészta mindenhol.
160 fokra előmelegített sütőben körülbelül 50 percig sütjük. Most is mint mindig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tésztánk. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből és ráfordítjuk egy tányérra. Ezáltal a banános alja kerül felülre, ezért hívják fordított tortának.
Melegen és hidegen is finom. Szeretem a tejszínhabot és a vaníliafagylaltot mellé.