Fordított szilvatorta

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Mindenkinek megvannak a kedvenc őszi gyümölcsei. Nálunk abszolút favorit a szilva és a szőlő. A szilva egy fenséges sütemény alapanyag és szerencsére idén nálunk rengeteg volt belőle a kertben. Tehát nem volt kérdés, hogy ezt a sütit elkészítsem.

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:

  • kb. 15 db szilva (méretétől függően)
  • 20 dkg vaj + 1 ek vaj
  • 20 dkg barnacukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 ek méz
  • 2 tk sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 1 kk só
  • 2 db tojás
  • 1 kk vanília aroma
  • 1 kk mandula aroma
  • 140 ml tej

 

 

Elkészítés:

Egy kapcsos tortaformát az egy evőkanál vajjal kikenjük. A megmosott, leszárított szilvát kimagozzuk. A vaj felét (10 dkg) a barnacukorral és a mézzel együtt közepes tűzön felolvasztjuk, majd a formába öntjük. A fél szilvákat húsukkal lefelé, fordítva szorosan szépen sorban elrendezzük rajta úgy, hogy teljesen kitöltse a tortaforma alját.
Egy tálban a lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Egy másik tálban a maradék 10 dkg vajat kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat és a vanília- illetve mandula aromát. Ezután több adagban hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejjel simára dolgozzuk. A tésztát egyenletesen a szilvarétegre öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 50 perc alatt aranybarnára sütjük. A megtöltött tortaforma alá tegyünk egy nagy gáztepsit, hogy a szilvából esetleg kiszivárgó lé ebbe folyjon.
Amikor megsült a torta, akkor a sütőből kivesszük és a formában kissé hűlni hagyjuk, majd egy éles késsel óvatosan elválasztjuk a tortaforma karitól és egy tányérra borítjuk. Langyosra hűtve szeletelhető.

Tipp: próbáljátok ki vanília fagylalttal is! 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük