Ha netán azt gondolnánk, hogy a töltött paprika több száz éve a magyar konyha része, tévedünk. A hagyományosnak vélt magyar étel török eredetű, és balkáni közvetítéssel került hozzánk.
A töltött paprika a nyári szezon egyik kedvenc étele, friss alapanyagokból igazán finom lesz és már az illata is mennyei. A friss húsos paprikába töltött fűszeres hús, jó sok krémes paradicsommal az igazi. Én gombócokat is készítek, télen főként, de az íze miatt néhány paprikát megtöltök akkor is. Főtt burgonyával és / vagy friss kenyérrel isteni.
@szilviamalmos fb oldalam: Sylvia Gasztro Angyal weboldalam: sylviagasztroangyal.hu Hozzávalók 4 főre: 5 db tv paprika 50 dkg darált sertéshús 125 g gyors rizs (1 tasak) 1 fej vöröshagyma 5-6 gerezd fokhagyma 360 g sűrített paradicsom 1 l 100%-os paradicsomlé só, bors, cukor, fűszerpaprika, morzsolt majoranna, ételízesítő 1 db tojás 5 ek napraforgó olaj 3-4 ek liszt #fyp #foryou #foryoupage #sylviagasztroangyal #egyszerurecept #gasztronómia #recept #receptvideó #toltottpaprika ♬ Startup (60 seconds) – TimTaj
Hozzávalók: (4 főre)
- 5 db tv paprika
- 50 dkg darált sertéshús
- 125 g gyors rizs (1 tasak)
- 1 fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 360 g sűrített paradicsom (Kecskeméti)
- 1 l 100%-os paradicsomlé
- só, bors, cukor, fűszerpaprika, morzsolt majoranna, ételízesítő (ízlés szerint)
- 1 db tojás
- 5 ek napraforgó olaj
- 3-4 ek liszt
Elkészítés:
A paprikákat magházától megtisztítjuk, a legegyszerűbb módszer, hogy a száránál fogva befelé nyomjuk,
és így egy mozdulattal, kés nélkül tudjuk eltávolítani a csumát.
A gyorsrizst megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A töltelék hozzávalóit: rizs, darált hús,
hagyma, fokhagyma, tojás és a fűszerek (só, bors, fűszerpaprika, morzsolt majoranna, ételízesítő, ízlés szerint) összekeverjük. Az egészet jól összedolgozzuk.
A töltelékkel megtöltjük a paprikákat, a maradékból pedig vizes kézzel gombócokat formázunk. Aki nem szeretne gombócot is készíteni, akkor több paprikát kell megtölteni.
Egy nagyobb lábasban olajjal és a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, amit a paradicsomlével öntünk fel, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és még annyi vizet, hogy megfelelő állagú legyen a paradicsomszószunk. Én egy habverővel szoktam folyamatosan keverni, hogy ne legyen csomós.
Ízlés szerint sóval és cukorral ízesítjük, majd amikor forr, beletesszük a paprikákat és a gombócokat.
Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk körülbelül 45 perc alatt. Óvatosan szükséges csak néha megkeverni. A paradicsomszószt a megtöltött paprikával és főtt burgonyával tálaljuk.