A tokány erdélyi eredetű pörkölt módra készült étel, füstölt szalonnával, borssal, tejföllel ízesítve. A tokány szaftja rövid, nagyon tartalmas, és a borstól barna színű. Készülhet sertés, marha, vad és baromfihúsból. A tokánynál a húst 4-6 cm hosszú, ceruza vastagságú csíkokra vágjuk, míg a pörköltnél kockákra. Az igazi tokány lelke a bors és ételtől függően a majoranna. Szerintem egy nagyon ízletes, szaftos tokány számtalan változatban elkészíthető. Jöjjön újabb verzió, ami zöldbabbal készül és isteni finom.
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg sertéscomb
- 30 dkg zöldbab (konzerv zöldhüvelyű)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 5 ek olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 mk őrölt kömény
- só-, bors ízlés szerint
- 1 ek liszt
- 1 dl tejföl
- 1 dl főzőtejszín
- 1 cs friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
A sertéscombot csíkokra, a szalonnát, a hagymát és a paprikát-paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss a zöldbab, akkor körülbelül 3 centiméteres darabokra vágjuk. A szalonnát egy kevés olajon kiolvasztjuk, majd rátesszük az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és körülbelül 5 percig dinszteljük. Ezután a kockára vágott husit is hozzáadjuk. Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, őrölt köménnyel. Belenyomjuk a fokhagymát is. Kevés vizet (1-2 dl) aláöntünk és félig puhára pároljuk a húst, ha friss zöldbabból készül. Ha konzerv babból készítitek, ahogyan most én is, akkor a babot csak a végén tegyétek bele, amikor a hús már puha! Miután a hús és a bab is megpuhult, akkor behabarjuk a liszttel elkevert tejszín-tejföl keverékkel. Egyet forralunk rajta, majd apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórjuk és forrón, párolt rizzsel tálaljuk.
Galuskával, tésztával is finom.