Tejberizses epres sütemény

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Eperszezon van! De, ha nem lenne, akkor elkészíteném mirelitből is. A tejberizs a kisfiam kedvence. Hasonló receptet olvastam egy újságban és kitaláltam egy nekünk tetsző változatot. A tejberizs és az eper amúgy is jó páros, bizonyította egy korábbi torta receptem is: Tejberizses epertorta.
Jöjjön most egy friss, ropogós, de belül krémes finomság:


Hozzávalók 4 főre (kb. 16 darab):

  • 270 g leveles tészta
  • 15 dkg eper
  • 10 dkg rizs
  • 3 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
Kenéshez: 
  • 1 db tojás
Tetejére: 
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 ek vaj

 

 

Elkészítés:

A tejből, rizsből, és a vaníliás cukorból tejberizst készítünk: a rizst átválogatjuk, megmossuk és a forrásban lévő tejhez adjuk. Néha megkeverjük, beletesszük a csipet sót és a vaníliás cukrot. Fedő alatt kb. 20 perc alatt megfőzzük, majd a gőzben hagyjuk még fedő alatt puhulni. A tojást a cukorral habosra keverjük és a langyos rizshez adjuk, a reszelt citromhéjjal együtt. A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra, kb. 2 mm-es vastagságúra kinyújtjuk. Kb. 8×8 cm-es négyzetekre felvágjuk. A négyzetek közepére egy-egy kanál tejberizst teszünk, és ennek a közepébe egy-egy epret (ha túl nagy szemű, akkor félbevágott epret) helyezünk:


 

A tészták csücskeit összefogjuk, összenyomkodjuk. A kis batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy tojást felverünk és alaposan megkenjük vele a sütiket:

 

 

200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük:

 

 

Az étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk és a vajjal elkeverjük, majd a sütemények tetejére csurgatjuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük