Tejberizses epertorta

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Kicsiknek és nagyoknak is fontos az a nap, amikor minden róluk szól és tény, hogy szimbolikus jelentőséggel bír az a bizonyos sütemény… a szülinapi torta.

Talán ezért is olyan fontos nekem, hogy a szeretteimnek e jeles napon én saját magam készítem el. A kisfiamnak szülinapjára most egyszerű volt a választás. Mivel június az eperről szól és ő eper rajongó, a másik kedvenc pedig a tejberizs. E kettőből született meg a tejberizses epertorta. Remélem mások örömére is! Ezúton is boldog 10. születésnapot kívánok neki. 
 
Hozzávalók 7-8 főre:
A tésztához (28 cm-es tortaformához)
  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
  • 5 ek cukor
  • 1 csipet só
A krémhez
  • 15 dkg rizs
  • 2 dl víz
  • 5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 4 dl habtejszín
  • 1 cs zselatin fix (20 g)
  • 5 ek cukor
  • 2 ek vanília aroma
  • 4-5 ek eperlekvár
A tetejére
  • 30 dkg eper
  • 1 cs tortazselé (piros vagy színtelen)
  • 3 dl víz
  • 2 ek cukor
  • 1 tk citromlé

 

Elkészítés:
Tészta készítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses, 160 fok).
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig elektromos habverővel cukorral fehéredésig,  habosra keverjük.
A cukros tojássárgába felváltva adjuk a fehérjehabot és közben hozzászitáljuk a lisztet is apránként. Legyünk óvatosak, hogy a hab ne törjön össze.
Kivajazunk egy kapcsos tortaformát (én sütőpapírt használok), és a tésztát beleöntjük majd előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük, és félretesszük teljesen kihűlni. (Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk!)
Krém készítése:
2 dl vizet felforralunk, majd a megmosott rizst a forrásban lévő vízhez adjuk és kis lángon kevergetve addig pároljuk,  míg a víz el nem fő róla. Majd egy másik lábasban felforraljuk az 5 dl tejet és azt is hozzáadjuk a rizshez, a vajjal együtt és kis lángon, fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk.
Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a vanília aromát és a cukrot. Egy fedőt ráteszünk és így letakarva hagyjuk, hogy szép lassan teljesen megpuhuljon (1-2 óra).
A tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt rizshez keverjük. A zselatin fixet is a rizses krémhez keverjük. (A zselatin fixxel könnyű dolgozni, nem kell felmelegíteni, elég a hideg folyadékhoz adni.)
A kihűlt tésztát vastagon megkenjük az eperlekvárral.
A tejszínhabos rizst simítsuk rá a tésztára, majd hűtőszekrényben dermesszük néhány órán át.
Díszítés:
A megmosott és kicsumázott epret vágjuk vékony szeletekre és legyezőszerűen, szorosan helyezzük el a torta tetején. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 ek cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére.
Hűtőszekrényben dermesztjük (kb. 15 perc).
Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük. Én még tejszínhabbal is díszítettem a végén.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük