Tabascos pikáns csirkés burrito

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A burrito mexikói-amerikai finomság.
Általában búzalisztből készült tortillába tekert babból, fokhagymából és pikáns húsos raguból (marha, vagy csirke főként) áll össze. A burrito szó jelentése: “kis szamár”. Nevét a szamarak hátára tett rakományról kapta. Ugyanis pokrócba tekerték azokat ugyanúgy, mint ahogyan a burritoba beletekerik az ízletes tölteléket. Egy utcai árus nevezte el így, mert mindig szamárháton hozta-vitte a húsos ételt.
A korábbi Csirkés burrito receptem után egy újabb változat:

Hozzávalók: (4 főre)

a csirkéhez:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • só,-bors ízlés szerint
  • 1 tk római kömény
  • 1 ek paradicsompüré
  • 4 ek olivaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek Tabasco szósz

további hozzávalók:

  • 4 db tortilla
  • 4 db koktél paradicsom
  • 0,5 fej lilahagyma
  • 1 db avokádó
  • só,-bors ízlés szerint
  • 4 ek tejföl
  • 0,5 cs friss petrezselyemzöld
  • 1-2 ek friss citromlé

 

 

Elkészítés:

A megtiszított húst nem túl vékony szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük és ízesítjük sóval, borssal, római köménnyel és a Tabasco szósszal. Ha nem akarjuk, hogy túl csípős legyen, akkor egy evőkanál is elég lesz belőle. Egy órát pácoljuk, hogy az ízek összeérjenek. Egy serpenyőben az olivaolajon kissé megpirítjuk a durvára vágott fokhagymát, majd a paradicsompürét hozzáadjuk. Pár percig együtt pirítjuk és a csirkemell szeleteket is beletesszük. Egy kevés vizet adunk hozzá és megsütjük a húst. Amikor elkészült, tányérra kiszedjük és lefedjük egy fóliával.
Ez idő alatt elkészítjük az avokádós tölteléket. Az érett avokádót felkockázzuk, hozzáadjuk az apróra vágott lilahagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet és a felkockázott koktélparadicsomot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és a citromlével meglocsoljuk. Az egészet alaposan elkeverjük és ha van időnk, szintén egy órát állni hagyjuk.
A csirkemellet felszeleteljük és a szaftból keverünk hozzá, hogy még ízletesebb legyen.
Összeállítjuk a burritót: a tortilla lapokat kicsit felmelegítjük. Az avokádós töltelékből kanalazunk a közepére, mehet rá egy adag fűszeres csirke. Egy kanál tejföl következik a tetejére. Próbáljuk meg szorosan feltekerni és már fogyaszthatjuk is!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük