Svéd húsgolyók (Köttbullar)

Print Friendly, PDF & Email

 

A kedvelt IKEA-s menü után itt van egy finom húsgolyó recept!
Alias Köttbullar.

Anno huszon évvel ezelőtt Svédországban ettem először és már akkor is maradandó élmény maradt nekem. Megörültem, mikor évekkel később az IKEA éttermében újra ezt az ételt láttam.           Azóta már itthon is gyakran készítem.
 
Hozzávalók 4 főre:

A húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált marhahús (vagy sertés-marha vegyesen)
  • 2-3 ek zsemlemorzsa
  • 1 nagy vöröshagyma lereszelve
  • 1 db tojás
  • kb 1,5 dl víz
  • 1 tk bors, só ízlés szerint

A sütéshez:

  • 2-3 dl olaj
  • 15 dkg vaj

A tejszínes barnamártáshoz:

  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tejszín
  • csipetnyi őrölt fehér bors-, és őrölt fűszerpaprika
  • kb. 2 dl húsleves vagy víz

A tálaláshoz:

  • 2-3 dl vörösáfonya- vagy ribizli lekvár
Elkészítés:
 
Húsgolyók elkészítése:
A húsgolyókhoz a vöröshagymát megpucoljuk, finomra reszeljük. A darált húshoz hozzáadjuk az összes alapanyagot: vöröshagymát, vizet, tojást, sót, borsot, és a 2-3 ek zsemlemorzsát (annyi kell belőle, hogy jól összefogja a masszát).
Ezeket egy nagy tálban kézzel jól összedolgozzuk és kb. 5-10 percig pihentetjük.
Majd kb. 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk belőle.
A sütéshez az olaj és a vaj felét  összeolvasztjuk egy teflonserpenyőben, nagy lángon megforrósítjuk,
majd a húsgombócok felét mérsékelt tűzön, néha megforgatva, 10-12 perc alatt megsütjük benne. Ha készen vannak, hőálló tálra szedjük és fóliával letakarva melegen tartjuk.
Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot és ugyanígy elkészítjük benne a többi húsgolyót is a maradék vajon-olajon.
Mártás elkészítése:
A zsiradékba, amiben az utolsó húsgolyók sültek, belekeverünk 2 ek lisztet és a pirospaprikát. Kicsit megpirítjuk és a húslevessel felöntjük, besűrítjük. Ízesítjük a fehér borssal és a szójaszósszal. A végén hozzáadjuk a tejszínt. Ha szükséges még kevés sót adunk hozzá. Mérsékelt tűzön néhány perc alatt, kevergetve sűrű mártást főzünk belőle.
Tálalás:
A húsgolyókat sült vagy főtt burgonyával, valamint tejszínes barnamártással megöntözve tálaljuk. Elengedhetetlen mellé a vörösáfonya- vagy ribizli lekvár.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük