Sült sonka mézes-mustáros mázzal

ekkor

 

 

 

Nagyon egyszerű recept. Viszont a megszokott húsvéti sonkát kicsit másképpen is érdemes kipróbálni. Csodás íze van, valódi ínyencség, nekem elhihetitek! 🙂
Ja, és nem csak húsvétkor, más alkalomra is nyugodtan elkészíthető, mert egy isteni húsétel.


Hozzávalók 4 főre:

  • kb. 1 kg-os kicsontozott, bőrös, kötözött sonka (jó minőségű)

Főzővízhez:

  • 3 db sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 6-8 szem egész feketebors

Mázhoz:

  • 2 ek méz
  • 1 ek mustár
  • 1 ek barnacukor
  • 1 ek balzsamecet

Elkészítés:

A sonkát egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és másnap egy nagy fazékba tesszük a sonkával együtt.  Annyi vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket: a babérlevelet és a borsot, majd lassú tűzön, fedő alatt kb. 2 órán át főzzük. Ezután a sonkát a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd kivesszük, lecsepegtetjük és a bőrös részét bevagdossuk. A máz hozzávalóit alaposan elkeverjük: mézet, mustárt, barnacukrot és a balzsemecetet. A felét rákenjük a sonka bevagdosott részére, majd 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Ez idő alatt a maradék mézes keveréket is rákenjük a sonkára. Amikor elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, ezután már szépen szeletelhetjük és tálalhatjuk is.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük