Sóska főzelék

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A sóska egy igazi C-vitamin bomba, aminek köszönhetően a benne lévő jelentős vas mennyiség könnyen beépül a szervezetbe. Sok ásványi sót, meszet és vasat tartalmaz. Frissen szedve kedvelt gyermek csemege. Kiváló főzelék készíthető belőle, anyukám már gyermekként megszerettette velem és gyakori étel volt nálunk. Most én is ezt teszem az én kisfiammal, igaz őt még győzködnöm kell, de nem adom fel! Néha-néha megfőzöm ezt a csodás főzeléket, főleg friss sóskából.


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg friss vagy 50 dkg fagyasztott sóska
  • 3 + 3 ek olaj
  • 2 ek liszt
  • 6 dl tej
  • só-, cukor ízlés szerint
  • 2 db tojás + 4 db tojás (egészben bele)

 

 

 

Elkészítés:

Megtisztítjuk a friss sóskát: eltávolítjuk a levelekről a középső eres részt. Többször váltott vízben alaposan átmossuk őket, hogy ne maradjanak homokosak. A három evőkanál olajon a sóskát megdinszteljük, addig amíg pépes lesz. Ízesítjük sóval és cukorral, ki-ki szájíze szerint. Felöntjük a tejjel és amikor felforrt, akkor 2 tojást elkeverve hozzáadjuk. Kicsit a tojással is forraljuk, majd világos rántást készítünk: a másik három evőkanál olajon a lisztet megpirítjuk, és felöntjük kevés hideg vízzel, simára keverjük, majd a főzelékhez adjuk és 10-15 perc alatt jól kiforraljuk. Ha úgy szeretnénk készíteni, hogy egészben is legyen a főzelékben tojás, akkor most a rántás után, egészben beleengedjük a tojásokat (én fejenként egy tojást szoktam). Nem keverjük el, várni kell amíg megfő benne a tojás néhány perc alatt.
Burgonyapürével vagy sima főtt burgonyával tálaljuk. Bundás kenyér is passzol mellé.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük