Sonkás és szalámis pizzatekercs

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

 

A pizza adta az ötletet, hogy a tésztájából és a hozzávalóiból, falatkákat készítsek, amit tv előtt is ropogtathatunk, de finom vacsoraként is megállja helyét. Hogy mit teszünk még bele, a képzeletünk szabhat határt. Én nem szoktam túlbonyolítani. Nálunk az egyszerűbb változat a nyerő: sonkásat és szalámisat szoktam készíteni. De előfordult már, hogy kukoricával vagy apróra vágott paradicsommal, paprikával, hagymával is megbolondítottam.
Én egy egyszerű, de nagyon ízletes mártogatóssal kínálom. De önmagában is nagyon finom, kisfiam csak ketcupba mártogatja. Számára ez a favorit. 
Szóval ez egy saját recept, próbáljátok ki, sok szeretettel ajánlom.
 
Hozzávalók 4 főre:
Pizzatészta:
  • 0,5 kg finomliszt
  • 0,6 dl olaj
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1/4 kocka élesztő (12,5 g)
  • 2,5 dl langyos víz
  • 0,6 dl tej
Feltét:
  • 1 nagy tubus pizzakrém (160 g)
  • 2 dl ketchup
  • bors-, oregánó-, bazsalikom-, kakukkfű ízlés szerint
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg sonka
  • 15 dkg téliszalámi
  • 20 dkg trappista sajt
  • 1 dl olaj a pizzatekercs kenéséhez
Fokhagymás mártogatós:
  • 1 nagy pohár tejföl (450 g)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olivaolaj
  • só-, bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

 

Pizzatészta: a lisztet egy nagy tálba öntjük és hozzáadjuk a sót. A tejet egy nagyobb edénybe kimérjük, mikróban megmelegítjük, majd a cukrot hozzáadjuk és a langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt. Ujjunkkal elkeverjük és kb. 10 percig lefedve, meleg helyen állni hagyjuk. Az olajat a liszthez adjuk, valamint a langyos vizet, és az élesztős tejet is. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egynemű legyen (nem szabad túl sokáig gyúrni, lágy, kissé ragadós ez a tészta).
Az utolsó fázis a kelesztés. Letakarva, meleg helyen kb. 1-1,5 órát állni hagyjuk. (Ez idő alatt duplájára, akár háromszorosára is megnő.)
Tekercsek: a megkelt kész tésztát kétfelé vesszük. Lisztezett gyúródeszkán, mindkét tésztánkat kicsit átlazítjuk, majd külön-külön, nem kerekre mint a hagyományos pizzánál, hanem téglalap alakúra nyújtjuk sodrófa segítségével. Elkészítjük a pizzakrémet: egy tálba nyomjuk a készen vásárolt pizzakrémet és a ketchupot, majd ízesítjük még zúzott fokhagymával, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel ízlés szerint.
A kinyújtott tésztalapokat megkenjük a pizzakrémmel és az egyiket tetszőleges méretű sonkával, a másikat vékony szeletekre vágott szalámival fedjük be. Majd mindkettőt vastagon, reszelt sajttal megszórjuk.
Ezután jön a “neheze”, ami tulajdonképpen nem is nehéz: induljunk a téglalap bal felső sarkától.

 

 

Csippentsük a kezünkbe a tészta bal felső sarkát, majd húzzuk átlós irányban (lásd képen) a téglalap alsó széléhez. Ezután az alsó szélét kb. 2 centivel távolabb megfogjuk, majd a tészta felső széléhez szintén átlós irányban felhúzzuk. Ezt követően a felső szélét ismét 2 centivel odébb megfogjuk és átlós irányban az alsó széléhez húzzuk. Ezt addig ismételjük míg a tészta jobb oldalához nem érünk. Hogy ne folyjon ki a töltelék és ne nyíljon szét a tészta, a tészta tetején levő csücsköket ujjunkkal nyomjuk kissé össze (lásd képen a karikákat).
Ezután ferdén egy éles kés segítségével, nem túl vastag szeletekre vágjuk:

 

 

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezzük a szeleteket és ecset segítségével olajjal megkenjük a tetejüket.

 

 

 

200-220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük:

 

 

 

Elkészítjük a fokhagymás mártogatóst. A tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymával és az olivaolajjal, valamint ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal. (Ennek nem árt, ha 1 órát pihentetjük a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.) A kész tekercseket tálra szedjük és a tejfölös fokhagymás mártogatóssal kínáljuk. Nem árt, ha ketchup is van a közelünkben, mert valaki azzal szereti.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük