A sajtos rúd az egyik legfinomabb ropogtatnivaló, tökéletes vendégváró. Fantasztikus sörkorcsolya, amit képtelenség abbahagyni. A juhtúrótól lesz igazán ízletes és különleges a tésztája. Rengeteg recept kering a neten, de nekem ez a kedvencem. Az egyik barátnőm anyukájának a jól bevált receptje, ezúton szeretném megköszönni neki! Köszönöm szépen Magdika!
Hozzávalók: ( 2 db gáztepsihez )
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg juhtúró
- 12,5 dkg vaj
- 2 ek zsír vagy ennyivel több vaj
- 2 ek tejföl
- 1 db tojás
- kb. 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 kk só ( ízlés szerint )
A tetejére:
- 1 db tojás
- kb. 15 dkg sajt ízlés szerint, ki mit szeret, lehet a fele füstölt sajt
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés langyos tejben, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A lágy vajat, a zsírt, juhtúrót, tejfölt, tojást, sót és a felfuttatott élesztőt is. Összemorzsoljuk majd jól összegyúrjuk a tésztát. Meleg helyen körülbelül 1 órát kellni hagyjuk. Amennyiben túl lágy lenne a tészta, gyúrjunk hozzá még egy kevés lisztet!
Ezután egy lisztezett deszkán, körülbelül 1 cm vastagra kinyújtjuk. ( Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál ropogósabb lesz! ) A tészta tetejét a felvert tojással megkenjük és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Egy derelyevágóval tetszőleges méretű rudakra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a sajtos rúdakat. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25 perc alatt megsütjük.
Sokáig eláll és friss marad. Ebből a mennyiségből nekem 2 darab gáztepsivel lett.