Skip to content

Sajtos rúd

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A sajtos rúd az egyik legfinomabb ropogtatnivaló, tökéletes vendégváró. Fantasztikus sörkorcsolya, amit képtelenség abbahagyni. A juhtúrótól lesz igazán ízletes és különleges  a tésztája. Rengeteg recept kering a neten, de nekem ez a kedvencem. Az egyik barátnőm anyukájának a jól bevált receptje, ezúton szeretném megköszönni neki! Köszönöm szépen Magdika!

Hozzávalók: ( 2 db gáztepsihez )

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg juhtúró
  • 12,5 dkg vaj
  • 2 ek zsír vagy ennyivel több vaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojás
  • kb. 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 kk só ( ízlés szerint )

 

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • kb. 15 dkg sajt ízlés szerint, ki mit szeret, lehet a fele füstölt sajt

 

 

 

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés langyos tejben, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A lágy vajat, a zsírt, juhtúrót, tejfölt, tojást, sót és a felfuttatott élesztőt is. Összemorzsoljuk majd jól összegyúrjuk a tésztát. Meleg helyen körülbelül 1 órát kellni hagyjuk. Amennyiben túl lágy lenne a tészta, gyúrjunk hozzá még egy kevés lisztet!
Ezután egy lisztezett deszkán, körülbelül 1 cm vastagra kinyújtjuk. ( Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál ropogósabb lesz! ) A tészta tetejét a felvert tojással megkenjük és vastagon megszórjuk reszelt sajttal. Egy derelyevágóval tetszőleges méretű rudakra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a sajtos rúdakat. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25 perc alatt megsütjük.
Sokáig eláll és friss marad. Ebből a mennyiségből nekem 2 darab gáztepsivel lett.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük