Ribizlis krémes karamellszósszal

Print Friendly, PDF & Email

 

Korábban is készítettem már süteményt leveles tésztából: 
Valóban praktikus dolog, mert gyorsan lehet ötletes finomságokat készíteni belőle!
Ezt a sütit is bármilyen más gyümölccsel is kipróbálhatod, málnával is készítettem már, úgy is nagyon ízlett nekem. De a ribizli is jó választás és a végén a házi karamellszósz (amit szintén én készítettem) “hab a tortán” 🙂 

Hozzávalók 8 főre:

Tésztához

Krémhez
  • 4 db tojás
  • 50 g cukor
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek liszt
  • 3,5 dl tej
  • 1 db vanília rúd
  • kb. 20-30 dkg ribizli (friss vagy mirelit)

Elkészítés:

A friss leveles tésztát elfelezzük. Mindkét részt sütőpapíron picit liszttel megszórva sodrófával kicsit kinyújtjuk és az egyiket egészben hagyjuk, a másikat pedig 8 részre vágjuk. Majd egy tepsi hátán 180-190 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.
Elkészítjük a krémet: a tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet és az étkezési keményítőt is. Csomómentesre keverjük. Közben a tejet felforrósítjuk a félbevágott vanília rúddal, majd a tűzről levesszük, a vanília rudat kivesszük belőle. Ezután lassan elkezdjük a tejet a tojáshoz önteni, közben folyamatosan kevergetjük. A krémet visszatesszük a tűzre és keverés mellett felforraljuk, majd alacsonyabb lángon még néhány percig főzzük. A tűzről levéve azonnal fóliát terítünk a tetejére, majd hűlni hagyjuk.
Ezután összeállítjuk a süteményt. Az egészben hagyott tésztalapot egy tálcára tesszük, erre simítjuk a már hideg krémet. A gyümölcsöt elosztjuk a krém tetején, majd a tetejét kirakjuk a kockákra vágott tésztalapokkal. Kevés porcukorral megszórhatjuk, de a lényeg, hogy a finom karamellszósszal meglocsolva tálaljuk. Nekem tejszínhab nem hiányzott mellőle, de akinek nem elég az élvezetekből, még fokozhatja vele :).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük