Pikáns burgonya krémleves paprikával

 

Ezt az enyhén csípős levest esetleg egy parti záró fogásaként is tálalhatjuk. Jót teszünk vele vendégeinknek, mert remekül felmelegít és ezzel elűzi az esetleges reggeli másnaposságot.

Hozzávalók 4 főre:

  • 80-90 dkg burgonya
  • 15 dkg póréhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek vaj
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1.5 l húsleves
  • 1 tk kakukkfű
  • só-, cayenni bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 ek pirosarany
  • 1 db piros kaliforniai paprika (és még lehet 1 db zöld kaliforniai paprika)
  • 2.5 dl tejszín
  • 2 ek paradicsompüré

 

 

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk.  A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, kockákra vágjuk, a fokhagymát apróra vágjuk és  a vajon sárgára pirítjuk őket. A tűzről levéve elkeverjük a hagymákat a pirospaprikával. Hozzáadjuk a burgonyát, a póréhagymát, a húslevest, kakukkfüvet és ételízesítőt, majd készre főzzük a levest.
A kaliforniai paprikát négy részre vágjuk, kimagozzuk, megmossuk és vékony csíkokra szeljük. A levest szűrőn átnyomjuk (vagy botmixerrel pürésítjük), majd a paprikát üvegesre főzzük néhány perc alatt benne. Hozzákeverjük a tejszínt, a paradicsompürét és a pirosaranyat. Kevés sóval ízesítjük és bátran fűszerezzük cayenni borssal.

Forrón tálaljuk.

Tipp: parmezános, sajtos pirítóssal kínáljuk.

A pirítós elkészítése: krémet készítünk 80 gr parmezán sajtból, 2 tojás sárgájából, 1 tk mustárból, pirospaprikából, 2 ek sörből és kevés cayenni borsból. A pirítóst megkenjük a krémmel és közepes hőmérsékleten (170-180 fokon) kb. 10-15 percig sütjük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük