Pikáns burgonya krémleves paprikával

Print Friendly, PDF & Email

 

Ezt az enyhén csípős levest esetleg egy parti záró fogásaként is tálalhatjuk. Jót teszünk vele vendégeinknek, mert remekül felmelegít és ezzel elűzi az esetleges reggeli másnaposságot.

Hozzávalók 4 főre:

  • 80-90 dkg burgonya
  • 15 dkg póréhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek vaj
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1.5 l húsleves
  • 1 tk kakukkfű
  • só-, cayenni bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 ek pirosarany
  • 1 db piros kaliforniai paprika (és még lehet 1 db zöld kaliforniai paprika)
  • 2.5 dl tejszín
  • 2 ek paradicsompüré

 

 

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk.  A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, kockákra vágjuk, a fokhagymát apróra vágjuk és  a vajon sárgára pirítjuk őket. A tűzről levéve elkeverjük a hagymákat a pirospaprikával. Hozzáadjuk a burgonyát, a póréhagymát, a húslevest, kakukkfüvet és ételízesítőt, majd készre főzzük a levest.
A kaliforniai paprikát négy részre vágjuk, kimagozzuk, megmossuk és vékony csíkokra szeljük. A levest szűrőn átnyomjuk (vagy botmixerrel pürésítjük), majd a paprikát üvegesre főzzük néhány perc alatt benne. Hozzákeverjük a tejszínt, a paradicsompürét és a pirosaranyat. Kevés sóval ízesítjük és bátran fűszerezzük cayenni borssal.

Forrón tálaljuk.

Tipp: parmezános, sajtos pirítóssal kínáljuk.

A pirítós elkészítése: krémet készítünk 80 gr parmezán sajtból, 2 tojás sárgájából, 1 tk mustárból, pirospaprikából, 2 ek sörből és kevés cayenni borsból. A pirítóst megkenjük a krémmel és közepes hőmérsékleten (170-180 fokon) kb. 10-15 percig sütjük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük