Paprikás krumpli

 

 

Hagyományos magyar konyha. Gyorsan és olcsón elkészíthető, ízletes, laktató egytálétel. Már nagymamáink is gyakran főzték ezt nekünk. Ahány ház, annyi szokás: lehet húsmentes, tejfölös, és galuskás változatban is készíteni.

Nálunk a régi, egyszerű változat a nyerő, friss kenyérrel és házi vegyes savanyúsággal.
 
Hozzávalók 4-5 főre:
  • 1.5 kg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek mangalica zsír
  • 10 dkg erdélyi szalonna
  • 10 dkg parasztkolbász
  • 3 pár frankfurti virsli (vagy ennek a mennyiségnek megfelelő koktélvirsli)
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk őrölt fűszerpaprika
  • só, bors, majoranna, őrölt kömény ízlés szerint

 

 

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a krumplit szeleteljük vagy kockázzuk, a hagymát és fokhagymát apró kockára vágjuk.
A kockára vágott szalonnát a zsíron kisütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, rövid ideig dinszteljük, majd tegyük rá a felkockázott paradicsomot és paprikát. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és főzzük együtt néhány percig, hogy engedjen egy kis levet a paradicsom.
Utána szórjuk meg a pirospaprikával, jól átkeverjük, és tegyük bele a krumplit.

Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje (vigyázzunk, mert nem levest készítünk).
Ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, köménnyel, majorannával, babérlevéllel, és fedő alatt főzzük.
Amikor a krumpli már majdnem puha, adjuk hozzá a karikra vágott kolbászt és a virslit.
Ez egészet készre főzzük. Mint már írtam, nálunk friss kenyér, és vegyes savanyúság: ez alkalommal csalamádé és almapaprika volt hozzá.

Tipp: nyáron sokszor készítem bográcsban is, úgy talán – mint sok más étel – még finomabb

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük