Nagymamám házi “sarkos” tésztája

ekkor

 

 

Drága nagymamám sokat készítette gyermekkoromban ezt a tésztát, meg kell mondjam kicsit időigényes feladat, de megéri a fáradtságot, mert isteni finom bármilyen magyaros étel köreteként.
Hozzávalók 5-6 főre:

  • 1 kg rétesliszt
  • 4 tojás
  • 1 kk só
  • kb. 4-5 dl víz
  • kevés olaj

 

 

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk át, majd adjuk hozzá a sót és tojásokat. Az összes vizet ne öntsük bele egyszerre, mert akkor hirtelen ragacsos lesz a tészta, inkább folyamatos gyúrás közben adagoljuk hozzá, amennyit a tészta felvesz! Az állaga akkor jó, ha nehezen nyújtható, kemény. Ha összegyúrtuk a tésztát, akkor lisztezett deszkán nyújtófával kinyújtjuk, kb 1-2 mm vastagságúra. 3 téglalap alakú részre vágjuk és a téglalapokat elkezdjük úgy vágni, hogy először a két sarkából, majd a közepéből vágunk csíkokat, ettől lesz sarkos a tészta (nem kell szabályos legyen). Az így elkészült tésztát, érdemes liszttel megszórni, hogy ne tapadjon össze. Forrásban levő sós vízben kifőzzük, leszűrjük és kevés olajjal meglocsoljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük