Nagymama pogácsája

ekkor

 

A pogácsa az egyik legrégebbi és legkedveltebb sütnivaló a magyarlakta vidékeken, de sok más nemzetnél is!

Nehéz megállapítani a “tuti receptet”, mert ahány vidék és háziasszony, annyiféleképpen készülhet a kis kerek finomság a “vándorútravaló”.
Az elkészítés módja is többféle lehet, például: leveles, kelesztett, csak gyúrt vagy kevert. Az ízesítése pedig fajtától függetlenül lehet: sajtos, túrós, töpörtyűs, káposztás, vajas, magos, burgonyás, hagymás, stb.
A legkedveltebb leveles pogácsa titka a többszöri hajtogatás, a nagymamám és anyukám így készítette, én tőlük tanultam. 
Íme a recept:
 
Hozzávalók 7-8 főre:
A tésztához
  • 70 dkg liszt
  • 1 púpozott ek zsír
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 3 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 25 dkg margarin
  • só ízlés szerint
A tetejére
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:

A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, majd langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A liszthez adjuk az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Ízesítjük sóval (nyersen sósabbnak kell érezni, sajnos nekem mindig sótlanul sikerül), majd alaposan összegyúrjuk.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és rákenjük a lágy margarint.

És most kezdődik egy fontos művelet ennél a pogácsánál: a tésztát összehajtogatjuk, (két szélét behajtjuk, a másik két oldalról is a széleket ráhajtjuk, és nyújtófával kinyújtjuk végül ismét összehajtjuk, ezt annyiszor ismételjük, ahányszor csak engedi – kb. 4-5 alkalommal ismételjük meg a műveletet).

Ezután néhány órára hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük, de a legjobb, ha egy teljes éjszakára.

Majd elővesszük a nyers tésztát és  kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

 

 

Ha nem szórunk a tetejére semmit, előtte bevagdossuk a tetejét.

A pogácsákat (kb. 70 db lesz) megkenjük tojással, a tetejükre reszelt sajtot teszünk.

 

Előmelegített sütőben 200 fokon, kb. 20 perc alatt tepsinként több adagban megsütjük a pogácsákat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük