Skip to content

Mille – Feuille

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A Mille – Feuille (ejtsd: mill föj) egy káprázatos desszert, ami szó szerint ezer lapot jelent. A világ minden táján ismerik a franciák legendás krémesét. Egy ellenállhatatlanul finom sütemény: könnyű, ropogós, krémes és még hozzá gyönyörű.
Nem egy új süti találmány, már az 1600-as években is készítették. Az évek alatt sokfelé és sokféle formában kezdték az ügyes háziasszonyok készíteni. Egyszerűbb és bonyolultabb változatai már világszerte népszerűek. 

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csomag (270 g) leveles tészta

A krémhez:

  • 0,5 liter tej
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • 3 db tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 4 ek étkezési keményítő
  • 5 dkg vaj

 

 

 

Elkészítés:

A leveles tésztát kitekerjük és liszttel enyhén meghintett felületen kissé kinyújtjuk. Ezután felvágjuk 16 egyforma méretű téglalappá. A sütőt 220 fokra előmelegítjük és egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tészta téglalapokat az előkészített tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb. A tepsit a sütőbe toljuk, aminek a hőmérsékletét rögtön visszavesszük 180 fokra (ha van, légkeveréses) és körülbelül 5 percig sütjük. Ezután befedjük egy sütőpapírral és ráhelyezünk egy tepsit, hogy sütés közben a tészta ne tudjon megemelkedni, és további körülbelül 20 perc alatt, aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve levesszük a tetejéről a tepsit, majd hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a krémet: a vanília rúd feléből kikaparjuk a magokat és a tejhez adjuk. Elkeverjük, hogy feloldódjon a vanília, és feltesszük melegedni a tejet. Közben a tojások sárgáját, a cukrot és a keményítőt alaposan elkeverjük. Amikor a tej már melegszik, akkor körülbelül a felét a tojásos keverékhez öntjük. Jól elkeverjük. Ezután a tojásos, tejes keveréket visszaöntjük a tejes fazékba és felforraljuk. Sűrű krémet főzünk belőle. Még melegen hozzáadjuk a vajat és egy habverővel jól átkeverjük. Egy folpackkal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön a teteje. Amikor kihűlt, akkor újra átkeverjük, hogy a puding állagból krémes állagú legyen. A megsült tésztalapokat tálalás előtt megkenjük a krémmel. 3 lapból áll egy sütemény. Tehát 5 lapot lefektetünk, megkenjük a krémmel, vagy nyomózsákból nyomjuk rá. Befedjük 1-1 lappal, majd ismét krémet teszünk rá. Végül a megmaradt 5 lappal egyenként befedjük a sütiket. Porcukorral megszórjuk a tetejüket.

Tipp: a sütemények tetejét megkenhetjük maradék krémmel, vagy díszíthetjük porcukorból és kevés vízből készített cukormázzal, amire csorgathatunk esetleg egy kevés olvasztott csokoládét. Érdemes  így is kipróbálni!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük