Nagyon egyszerűen elkészíthető és szinte pillanatok alatt süthetünk több tepsi mézeskalácsot. Aki szeretné, a fűszerkeveréket maga is összeállíthatja hozzá: egy kis fahéj, szegfűszeg és gyömbér keverékéből. Ezt a mézeskalácsot azonnal lehet sütni a tészta összegyúrása után, nem kell a hűtőben pihentetni. Ami a lényeges még, hogy nem kell napokig várni amíg megpuhul a tészta sütés után. Azonnal puha és egy jól záródó dobozban hetekig puha is marad. Már ha marad belőle addig. 🙂
Hozzávalók: ( 3 gáztepsihez )
- 50 dkg finomliszt
- 1 kk szódabikarbóna
- kb. 1 dl méz
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 2 db tojás
az írókához:
- 1 db tojásfehérje
- 15-20 dkg porcukor
- 1 tk citromlé
- 1 csapott ek étkezési keményítő
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzákeverjük a porcukrot, majd a vajjal elmorzsoljuk. Végül a tojásokkal és a mézzel jól formázható masszává gyúrjuk.
Lisztezett felületen 3-4 mm-es vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Ezután a kedvenc karácsonyi formáinkkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, 8-10 perc alatt megsütjük a mézeskalácsokat.
Az íróka elkészítése: a porcukorhoz adjuk az étkezési keményítőt és egy kis lyukú szűrőn átszitáljuk. A tojásfehérjét egy robotgéppel elkezdjük felverni. Közben apránként hozzáadjuk a porcukrot és a citrom levet is beleöntjük. Annyi cukrot teszünk bele (15-20 dkg között), hogy sűrű, folyós állagú legyen! Ha színes írókát szeretnénk, akkor ételfestékkel színezhetünk. Ezután egy vastagabb anyagú nejlonzacskóba töltjük és pici lyukat vágunk a sarkára. Máris lehet írókázni a mézeskalácsokra! Rajzoljunk kedvünkre, díszítsük a mézeskalácsokat!
Nekem 105 darab lett összesen, ez természetesen attól függ, hogy mekkora méretűek a formák.