Máglyarakás muffin

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A máglyarakás lényegében egy felturbózott kenyérpuding. Szikkadt kifli vagy kalács az alapja. Tejjel, almával és házi készítésű baracklekvárral tökéletes egységet alkot. Végén a tojásfehérje habhoz forgatott baracklekvárral koronázzuk meg. Muffin formában megsütve új dizájnt kapott ez a régi, gyerekkoromat idéző desszert.

Hozzávalók 6 főre (18 darabhoz):

Az alaphoz:

  • 35 dkg szikkadt kalács
  • 3 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 3 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 ek vanília aroma
  • 10 dkg baracklekvár

A párolt almához:

  • kb. 30 dkg (2 db) alma
  • 5 dkg cukor
  • 2-3 dkg vaj
  • 1 kk fahéj
  • 1 ek (fél citromból nyert) citromlé

A barackos habhoz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg baracklekvár

A kenéshez:

  • 1 ek vaj
  • 1 ek zsemlemorzsa

 

 

 

Elkészítés:

A kalácsot körülbelül 1×1 cm-es kis kockákra vágjuk.
A tojásokat, a tejet, tejszínt, cukrot és a vanília aromát kézi habverővel összedolgozzuk. Ezután a kalácskockákra öntjük, hogy jól megszívják magukat.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A muffin sütő mélyedéseit vajjal kikenjük és zsemlemorzsával megszórjuk, vagy papírkapszlikat teszünk bele. (Szilikonos forma is szuper hozzá.) Ezután a kalácsokat szétosztjuk a muffin formákban. Egy kiskanál hátuljával lesimítjuk, hogy egyenletes legyen. Nekem összesen 18 darab lett belőle. 20 perc alatt megsütjük őket.
Közben elkészítjük a párolt almát. Az almát meghámozzuk és vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben a vajon pár perc alatt, alacsony fokozaton, lefedve megpároljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ha kész, villával pépesre törjük. Amikor a kalácsos alapok langyosra hűltek, kiszedjük őket és áttesszük egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mindegyikre rákenünk egy-egy kávéskanál baracklekvárt. Ezután egyenlően elosztva rápakoljuk a párolt almát is.
A habhoz a tojásfehérjéhez adjuk a sót, és lágyan felverjük. Apránként hozzáadjuk a cukrot és addig verjük, amíg kemény habunk nem lesz. Fakanállal óvatosan belekeverjük a lekvárt. A barackos habot habzsákból rányomjuk a muffinok tetejére. 160 fokra előmelegített sütőben körülbelül 8 perc alatt készre sütjük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük