Kukorica krémleves sajttal sült tortillával és chilivel

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Évekkel ezelőtt, amikor Mexikóban jártam, volt szerencsém megkóstolni az isteni mexikói kukorica krémlevest. Ennek az eredeti verziónak a pontos receptjét nem tudom, de próbáltam hasonló finomat készíteni én is. Ez a leves tökéletes kiegészítője lehet egy mexikói menüsornak. Nem nagy ördöngősség elkészíteni, sőt!

Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5 kg mirelit morzsolt kukorica vagy 2 doboz konzerv
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 liter zöldségleves alap
  • 2-3 ek étkezési keményítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • só-, bors ízlés szerint

Tálaláshoz:

  • 10 dkg natúr vagy sajtos tortilla chips
  • 5 dkg reszelt Gouda sajt
  • 1 db piros chili paprika vagy 1 ek tört chili
  • fél csokor friss koriander vagy petrezselyemzöld

Elkészítés:

A vajon megpároljuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. A kukoricát is hozzáadjuk (ha konzerv, akkor a levét leszűrjük, de félre rakjuk). Sózzuk, borsozzuk és felöntjük a zöldséglevessel. Addig főzzük, míg a kukorica meg nem puhul (kb. 10 perc). Ha esetleg friss kukoricából készítjük, akkor több idő kell a főzéshez! Ezután botmixerrel pürésítjük, nem baj, ha kissé darabos marad a kukorica. A kukorica levét is hozzáadjuk. Étkezési keményítővel elkevert tejszínnel behabarjuk, és folyamatos keverés mellett összefőzzük az egészet, amíg besűrűsödik.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy hőálló tálban helyezzük el egymás mellett a tortilla chipseket és szórjuk meg reszelt sajttal. 5-10 perc alatt melegítsük át a chipseket, ez idő alatt a sajt szépen rájuk sül.
A levest tálaljuk: jó melegen szedjünk tálkákba és a közepére tegyünk néhány darab sajtos chipset, ha szeretjük a csípőset, akkor kimagozott, apróra vágott chilivel szórjuk meg és egy kis friss koriander csak fokozhatja az ízhatást.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük