Caesar Cardini lehetne akár a „saláta király”, ugyanis ennek az olasz származású férfinek köszönhetjük minden idők egyik legfinomabb salátáját, a Cézárt. Mint a legtöbb salátát, nagyon egyszerű elkészíteni és hús nélkül is laktató és finom tud lenni. De egy kis csirkemellel megkoronázva isteni fogás lehet.
Hozzávalók: (4 főre)
a csirkéhez:
- 50 dkg csirkemellfilé
- só-,bors ízlés szerint
- 3 ek olaj
- 5 dkg vaj
a kruttonhoz:
- 4 szelet toast kenyér
- só,-bors ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olivaolaj
- 1 tk kakukkfű
az öntethez:
- 4 db tojássárgája
- 1 dl olaj
- pici só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk dioni mustár
- 2 púpozott ek reszelt parmezán
- 2 ek Worcestershire szósz
- 0,5 citrom leve
- 1 mk fehér bors
további hozzávalók:
- 1 fej római saláta
- 3 dkg parmezán
- néhány evőkanál extra szűz olivaolaj
- színes bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet sózzuk, borsozzuk és kevés olajon mindkét oldalát elősütjük. Ezután kis lángon egy kevés vaj hozzáadásával még pár percig pirítjuk. (Közben a vajas szafttal locsolgatjuk.)
A sütőt 160 fokra előmelegítjük és körülbelül 20 perc alatt készre sütjük a csirkemellet. A lényeg, hogy ne száradjon ki, hanem szaftos maradjon. Felhasználásig félretesszük pihenni.
Elkészítjük a kruttont: a kenyérszeletek héját levágjuk és a kenyérbelet kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat és belerakjuk a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet. Rádobjuk a kenyérkockákat is. Picit sózzuk, borsozzuk és rázogatva pár perc alatt megpirítjuk. Szintén félretesszük tálalásig.
Elkészítjük a Cézár öntetet : a tojások sárgáját elkeverjük a mustárral, majd lassan hozzácsurgatjuk az olajat. Egy kézi habverővel folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a parmezánt, a fehérborsot, és egy kevés sót. Belenyomunk egy fél citrom levét és hozzáöntjük a Worcestershire szószt. Az egészet jól elkeverjük, és készen is van az öntet.
A saláta összeállítása következik. A római salátát leveleire bontjuk és leöblítjük. Ezután leitatjuk a nedvességet a levelekről és egy tányérra helyezzük. Egy kevés öntettel megkenjük a leveleket, ráhelyezzük a csirkemell szeleteket. Megszórjuk a fűszeres kruttonnal és az isteni parmezánsajttal. Egy teáskanál extra szűz olivaolajjal meglocsoljuk és egy kis színes borsot darálunk a tetejére.