Skip to content

Klasszikus Cézár saláta csirkével

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Caesar Cardini lehetne akár a „saláta király”, ugyanis ennek az olasz származású férfinek köszönhetjük minden idők egyik legfinomabb salátáját, a Cézárt. Mint a legtöbb salátát, nagyon egyszerű elkészíteni és hús nélkül is laktató és finom tud lenni. De egy kis csirkemellel megkoronázva isteni fogás lehet.

Hozzávalók: (4 főre)

a csirkéhez:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • só-,bors ízlés szerint
  • 3 ek olaj
  • 5 dkg vaj

 

a kruttonhoz:

  • 4 szelet toast kenyér
  • só,-bors ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 tk kakukkfű

 

az öntethez:

  • 4 db tojássárgája
  • 1 dl olaj
  • pici só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk dioni mustár
  • 2 púpozott ek reszelt parmezán
  • 2 ek Worcestershire szósz
  • 0,5 citrom leve
  • 1 mk fehér bors

 

további hozzávalók:

  • 1 fej római saláta
  • 3 dkg parmezán
  • néhány evőkanál extra szűz olivaolaj
  • színes bors ízlés szerint

 

 

Elkészítés:

A megtisztított csirkemellet sózzuk, borsozzuk és kevés olajon mindkét oldalát elősütjük. Ezután kis lángon egy kevés vaj hozzáadásával még pár percig pirítjuk. (Közben a vajas szafttal locsolgatjuk.)
A sütőt 160 fokra előmelegítjük és körülbelül 20 perc alatt készre sütjük a csirkemellet. A lényeg, hogy ne száradjon ki, hanem szaftos maradjon. Felhasználásig félretesszük pihenni.
Elkészítjük a kruttont: a kenyérszeletek héját levágjuk és a kenyérbelet kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat és belerakjuk a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet. Rádobjuk a kenyérkockákat is. Picit sózzuk, borsozzuk és rázogatva pár perc alatt megpirítjuk. Szintén félretesszük tálalásig.
Elkészítjük a Cézár öntetet : a tojások sárgáját elkeverjük a mustárral, majd lassan hozzácsurgatjuk az olajat. Egy kézi habverővel folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a parmezánt, a fehérborsot, és egy kevés sót. Belenyomunk egy fél citrom levét és hozzáöntjük a Worcestershire szószt. Az egészet jól elkeverjük, és készen is van az öntet.
A saláta összeállítása következik. A római salátát leveleire bontjuk és leöblítjük. Ezután leitatjuk a nedvességet a levelekről és egy tányérra helyezzük. Egy kevés öntettel megkenjük a leveleket, ráhelyezzük a csirkemell szeleteket. Megszórjuk a fűszeres kruttonnal és az isteni parmezánsajttal. Egy teáskanál extra szűz olivaolajjal meglocsoljuk és egy kis színes borsot darálunk a tetejére.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük