Még középiskolás koromban, amikor felkerültem Veresegyházról Budapestre, előszeretettel látogattam az akkoriban oly népszerű salátabárokat. (Ha jól emlékszem Micimackó volt a neve és városszerte sok helyen megtalálható volt.) Iskola után sokszor ebédeltem ezeken a helyeken a barátnőimmel. Már akkor is nagyon kedveltem a különféle salátákat. Sajnos a nem éppen egészséges majonézes saláták a kedvenceim mind a mai napig. Abban az időben ezekben a salátabárokban lehetett kapni a Károlyi salátát. Aztán mostanra valahogy eltűnt ez a nagyon finom saláta. Örültem mikor ismét ráakadtam a neten, és gyorsan el is készítettem. Néhány majonézes alapú salátát már megosztottam veletek, most jöjjön ez a legújabb: a burgonyasaláta és a tojássaláta felturbózott változata.
Íme a Károlyi saláta:
Hozzávalók 4 főre:
- 30 dkg burgonya
- 4 db tojás
- 3 db csemegeuborka
- 1 db lilahagyma
- 1 db tv paprika
- 1 kis pohár tejföl (150 g)
- 1 kk mustár
- só-, bors ízlés szerint
- majonéz (3 db tojásból)
Elkészítés:
A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a kicsumázott, félkarikára vágott paprikát, a vékony karikára vágott uborkát és a szintén felkarikázott főtt tojást is.
A lilahagymát vékonyan szeleteljük fel és adjuk a többi hozzávalóhoz. A tojássárgákból készítsük el a házi majonézt, amikor elkészült, a tejfölt keverjük hozzá. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal, mustárral. A Károlyi saláta alapanyagaira öntsük a mártást, óvatosan forgassuk össze és hűtőbe tegyük néhány órára. Fogyaszthatjuk salátaként, valamint sültek, halak mellé kiváló köret lehet.