Karfiolos csirkemell sajtmártással

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Sok évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, egy Nők lapjában találtam ezt a receptet és a kitépett lap évek múltán bekerült a saját recept füzetembe, melyet azóta már sokszor elkészítettem. Az idei szülinapi vacsorára is ezt készítettem a családomnak. A csirkemell, a zöldségek és a nem mindennapi sajtmártás nagyon jó kombináció együtt. Remélem kipróbáljátok és nektek is ízleni fog! 🙂

 
Hozzávalók 4-5 főre:
  • 1 kg karfiol
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 szál póréhagyma vagy 1 cs újhagyma
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 1 kg csirkemell filé
  • 20 dkg bacon szalonna
  • só, bors, ételízesítő
  • 2 ek liszt
  • sültcsirke fűszersó
  • 2 babérlevél
  • 1 doboz (8 darab) medvesajt
  • 3-4 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • olaj
Elkészítés:
A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A karfiolt szintén megtisztítjuk és rózsáira szedjük, megmossuk. Felforralunk kb. 2 liter vizet, 1 kis kanál sóval, babérlevéllel ízesítjük. Beledobjuk a karfiolt, fedő alatt kb. 5-6 percig roppanósra főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük. Ebbe a főzőlébe szórjuk a répát és szintén kb. 5 percig majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A bacont felkockázzuk, a pórét (vagy újhagymát) megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk. Olajon megpirítjuk  bacont, hozzáadjuk a hagymát, majd mérsékelt tűzön pároljuk. Ehhez öntjük a tejszínt, beledobjuk a sajtokat, gyakran kevergetve olvadásig forraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük és jól összeforraljuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A csirkemelleket megtisztítjuk, leöblítjük, tetszőleges szeletekre vágjuk. Meghintjük borssal, sültcsirke fűszersóval és kevés lisztbe forgatjuk. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és hirtelen a csirkemell szeletek mindkét oldalát elősütjük, majd egyenesen egy nagyobb tepsibe terítjük, és meglocsoljuk a pecsenyelével. A hússzeletek tetejére rendezzük a karfiolt, megszórjuk a répával, bevonjuk a sajtmártással, majd a sütő közepére helyezett rácson 180 fokon, kb. 45 percig sütjük. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva, hasábburgonyával tálaljuk.
(Én burgonyapürével is készítettem már, szerintem így is nagyon finom.)

Tipp: a sajtmártást ízesíthetjük egy csokor petrezselyemzölddel, hús nélkül is finom egytálétel, akkor a zöldségek mennyiségét célszerű növelni (akár másfajta zöldségeket is adni hozzá), a tepsit pedig vajjal kikenni és zsemlemorzsával megszórni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük