Karamellás szelet

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A négylapos karamellás szelet egy nagyon finom sütemény.
A karamell íz kedvelőinek ajánlom szeretettel!

Hozzávalók 6-8 főre:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg méz
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk szódabikarbóna

A krémhez:

  • 1 l tej
  • 1 dl víz
  • 20 dkg liszt
  • 55 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 40 dkg vaj

 

 

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet egy tálba tesszük és a vajjal elmorzsoljuk. Ezután a többi hozzávalót is belekeverjük és tésztát gyúrunk belőle. Négy egyenlő részre osztjuk a tésztát. Egy tepsi hátuljára sütőpapírt teszünk. Minden lap sütése előtt a nyers tésztát alaposan meglisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk. Így könnyű lesz vele dolgozni, nem fog ragadni. 180 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt megsütjük a lapokat. Ezután a lapok szélét egyenesre vágjuk és morzsává aprítjuk a levágott széleket.
Elkészítjük a krémet: a cukrot világosbarnára megpirítjuk. Az 1 dl vízzel és 5 dl tejjel feloldjuk. Addig melegítjük, folyamatos keverés mellett, ameddig a karamell darabok teljesen felolvadnak! A lisztet a többi tejjel elkeverjük és a karamellhez öntve sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük és hozzáadjuk a darabokra vágott vajat és a vaníliás cukrot. Alaposan elkeverjük a krémet. Végül a lapokat megtöltjük a krémmel a tetejét is azzal vonjuk be. A sütemény tetejét a tészta morzsával szórjuk meg. Egy éjszakát állni hagyjuk, másnap szeleteljük. (Hidegen könnyebb szeletelni és minél többet áll a süti, annál puhább, finomabb lesz!)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük