Hússal töltött burgonya fehérboros gombamártással

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Az ízletes darálthússal töltött burgonya igazi “kettő az egyben” egytálétel. Hús és köret is egyben.
Egy finom gombamártással meglocsolva és reszelt sajttal megszórva sütjük meg.
Nagyon laktató, garantáltan nem maradunk éhesek tőle.

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 db nagyobb burgonya
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk vegeta vagy házi ételízesítő
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 tk Piros Arany Paprikakrém
  • 3 ek olaj
  • 1 db tojás

A gombamártáshoz:

  • 0,5 kg gomba
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 ek vaj
  • 2 ek olaj
  • 1 kk vegeta vagy házi ételízesítő
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 1 tk zöldfűszer keverék

A tetejére:

  • 15 dkg Eidami vagy Trappista sajt

 

 

 

Elkészítés:

A burgonyákat megmossuk és egy nagy lábasban, sós vízben körülbelül 20 perc alatt “majdnem” puhára főzzük. Ne legyen teljesen puha! Ezután hűlni hagyjuk, majd megpucoljuk.
Elkészítjük a húsos ragut: a finomra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst és az apróra vágott fokhagymát. Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, vegetával és a Piros Arannyal. Kevés vizet adunk hozzá és fedő alatt 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Amikor elkészült, hozzákeverünk egy darab felvert tojást, hogy összefogja a masszát.
Következik a burgonyák megtöltése: a meghámozott főtt burgonyák belsejét karalábévájóval vagy egy kanállal óvatosan kiszedjük. Az üregeket megtöltjük a húsos raguval. Egy nagyobb jénai tálba elterítjük a kivájt főtt burgonyát. Erre helyezzük a megtöltött burgonyákat, szépen egymás mellé.
Elkészítjük a gombamártást: a gombát megtisztítjuk és szeletekre vágjuk. Egy kevés olaj-vaj keveréken párolni kezdjük. Ízesítjük sóval, borssal, vegetával és egy kevés zöldfűszer keverékkel (kakukkfű, bazsalikom, oregánó). A fehérbort is hozzáadjuk. Kis lángon főzzük körülbelül 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. Végül a tejfölt elkeverjük a liszttel és behabarjuk vele a mártást.
A megtöltött burgonyákra öntjük a gombamártást. Megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben 180 fokon, ha van légkeveréses, körülbelül 15 perc alatt készre sütjük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük