Nálunk a húsos palacsinták legismertebbje, amelynek semmi köze a Hortobágyhoz!
Ez valójában egy meleg előétel, hazai ételeink egyik kiválósága!
Aki kóstolta, az mind szereti, aki pedig még nem próbálta, az mindenképpen pótolja, garantáltan nem fog csalódni.
- 70-80 dkg sertéshús (csirkemell is lehet)
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 50 g erdélyi szalonna
- 1-2 ek étolaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kk őrölt pirospaprika
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
- 1 kis pohár tejföl
- 1-2 kk liszt
- díszítéshez petrezselyem
- 4 dl tej
- 3 tojás
- só, bors
- 150 g finomliszt
- 2 ek olaj
Elkészítés:
A megtisztított húst felkockázzuk. A paprikát kicsumázzuk és felaprítjuk a paradicsommal együtt.
A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. A füstölt szalonnát szintén apróra felkockázzuk, megpirítjuk.
Néhány kanállal adunk belőle az összeaprított húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összetekerjük, és tűzálló tálba tesszük.
Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással (ha túl híg, 1-2 kk liszttel összeforralva behabarjuk).
A palacsinták tetejét még kevés tejföllel meglocsolhatjuk és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Tipp: Előételnek számít, de mivel nagyon laktató, ezért ha tartalmas főétel követi, személyenként 1 palacsintát számítsunk! Nálunk főétel szokott lenni, ilyenkor 2 db palacsintát tálalok és általában valamilyen leves előzi meg.