Hólabda torta

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Biztosan mindenki ismeri az isteni finom Hólabda süteményt. Nálam is már régóta megtalálhatjátok a receptjét. Nagy kedvenc nálunk, éppen ezért most torta formációban próbáltam elkészíteni az ünnepekre.   Fogadjátok szeretettel!

Hozzávalók 7-8 főre (28 cm-es tortaforma):

A tésztához:

  • 8 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaópor
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 6 ek olaj

A krémhez:

  • 7 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek rum vagy rum aroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 ek kókusz reszelék

A hólabdákhoz:

  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg tejpor
  • 30 ml víz
  • 7 dkg kókusz reszelék + 3 ek a hempergetéshez
  • 7 dkg vaj

A mázhoz:

  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 7 dkg porcukor
  • 4 ek tej

 

 

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat, a kristálycukorral habosra keverjük, egészen fehéredésig. Közben az olajat is hozzáadjuk. Ezután beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport. A tésztát simára keverjük. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát enyhén kivajazzuk és liszttel megszórjuk. A tésztát beleöntjük és 180 fokon körülbelül 25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Mivel három lapra lesz szükségünk, lehet a három kakaós lapot külön-külön is megsütni, kinek hogy kényelmesebb. Én így készítettem. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, egy késsel körben óvatosan meglazítjuk a tortaforma peremét, majd eltávolítjuk a karimát. Végül a sütőpapírt is lehúzva hagyjuk teljesen kihűlni. Ugyanígy járunk el a másik két lappal is. Aki egyben sütötte meg a tésztát, szintén hűlni kell hagyni, majd három lapba kell elvágni.
Elkészítjük a hólabdákat: a vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, összedolgozzuk a tejporral, a 7 dkg kókusz reszelékkel és a puha vajjal. Ezután pici golyókat formázunk belőle és a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen. (Ha túl lágy a massza, akkor még előtte is hűtőbe tesszük és csak utána formázzuk a golyókat!) Ezután meghempergetjük a maradék kókuszban.
Elkészítjük a krémet. Egy fazékba teszünk egy kevés tejet, amit elkeverünk a liszttel, majd a többi tejet is hozzáadjuk. Kézi habverővel, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. A krémet teljesen kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumot, a kókusz reszeléket, majd a kihűlt krémhez keverjük. A krémet tegyük egy-két órára a hűtőbe dermedni, mert túl lágy ilyenkor és nem lehet vele szépen körbekenni, megtölteni vele a tortát.
Végre jöhet a torta összeállítása: alulra teszünk egy kakaós tésztalapot, erre jön a krém egyharmada. Egy újabb tésztalap következik, majd a krém második harmada. Erre jön a harmadik tésztalap. A torta oldalát körbekenjük a krémmel, a maradékot pedig a tetejére. A tortát egy fél órára a hűtőbe tesszük.
Ez idő alatt elkészítjük a csokoládé mázat. Egy lábasban a vajat, a porcukrot, kakaóport és a tejet melegíteni kezdjük. Simára keverjük, forralni nem kell, csak összemelegíteni! Az így elkészült mázat picit hűlni hagyjuk, majd bevonjuk vele a torta tetejét. Mielőtt a máz megdermedne, a tetejét a korábban  elkészült hólabdákkal díszítjük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük