Skip to content

Hamburger (Shake Shack jellegű)

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A Shake Shack egy igazán szép sikertörténet a burgerezésben. 2004-ben startolt az első egységük a Madison Square Parkban, New Yorkban. Ez a hamburger óriási népszerűségnek örvend, mivel kizárólag friss alapanyagokból készül. Gondoltam hasonlót kipróbálok én is a „kis” konyhámban.

Recept videóm

 

 

Hozzávalók: ( 4 fő )

4 db hamburger zsemléhez:

  • 20 dkg liszt
  • 60 ml tej
  • 10 dkg (1 db ) főtt burgonya
  • kb. 60 ml víz
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • 20 g élesztő
  • 1 tk olaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk só
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek cukor

 

további hozzávalók:

 

8 szelet cheddar sajt

2 db paradicsom

1 db lollo saláta

1 db lila hagyma

50 dkg darált marhahús

só, -bors ízlés szerint

1 adag házi hamburger szósz

egy kevés olaj

 

 

 

Elkészítés:

Először is elkészítjük a zsemléket. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót és a cukrot. Elkeverjük és hozzáadjuk a tört, főtt burgonyát. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és az olajat. A liszthez adjuk a vízzel és a lágy vajjal együtt. Összedolgozzuk az alapanyagokat, egy puha-ragadós tészta lesz belőle. Olajos kézzel cipóvá formázzuk és langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük, körülbelül 1 óra alatt. Ezután négy felé elosztjuk a tésztát. Kis cipókat formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Szobahőmérsékleten körülbelül fél órát kelni hagyjuk. Egy kevés olvasztott vajjal megkenjük a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A darált húst sózzuk, borsozzuk és 4 darab húspogácsát formázunk belőle. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Sütés közben mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Amikor megfordítjuk és már elkészült, akkor ráhelyezünk 2-2 szelet sajtot.
A hamburger zsemléket ketté vágjuk és a serpenyőben kicsit megpirítjuk mindkét oldalát.

A szószt is elkészítjük.

Összeállítjuk a hamburgert. Az zsemle alsó részét megkenjük a szósszal, erre helyezzük a sajtos húspogácsát. Paradicsom és lila hagyma karikákat teszünk a tetejére. Még egy kis szósz következik. Végül lolo saláta levéllel zárjuk a sort. A zsemle tetejét is ráhelyezzük. Hasábburgonyával tálaljuk.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük