Gyros

ekkor

 

 

A sok görög finomság közül a legismertebb a Gyros.
A gyros függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel, amelynek külső, ropogós rétegét vékony csíkokra szeletelve, függőlegesen vágják le a nagy húsnyársról. A  gyros legfontosabb összetevője a hús, készülhet bárány, pulyka, csirke, marha, vagy borjú húsból, sőt akár többféle hús is kerülhet bele. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, paradicsommal, hagymával és tzatzikivel, ami a joghurtos uborkasaláta.
Én a pitát kicsit megpirítva a hús mellé tálalom, hasábburgonyával és zöldségekkel.

 

 

 

Hozzávalók 4 főre:

A húshoz:

  • 1 kg csirkemell filé vagy csirkecomb filé
  • 5 ek (20 g) gyros fűszerkeverék
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 dl olaj

További hozzávalók:

  • 1 adag Tzatziki (dupla joghurt öntettel)
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 db paradicsom
  • 20 dkg lilakáposzta
  • 2 db lilahagyma
  • 10 dkg salátakeverék
  • 0,5 kg hasábburgonya
  • 4 db pita
  • 1 ek olivaolaj
  • 1 tk oregáno

 

Elkészítés:

A megtisztított húst megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. Egy nagy tálba tesszük az olajat, hozzáadjuk a gyros fűszerkeveréket, kevés sót és borsot, majd elkeverjük. Hozzáadjuk a felcsíkozott húst és alaposan elkeverjük a fűszeres olajjal. Néhány órát, vagy akár egy éjszakán át lefedve állni hagyjuk.
Elkészítjük a Tzatzikit, viszont most dupla öntettel, azaz 5 dl joghurttal. Ennek a felét (2,5 dl öntetet) felhasználunk az uborkához, a másik felét meghagyjuk.
Kisütjük a hasábburgonyát.
A zöldségeket előkészítjük: a salátát és a káposztát csíkokra vágjuk. A lilahagymát karikára, az uborkát és a paradicsomot tetszőlegesen szeleteljük, vagy kockára vágjuk.
Egy serpenyőt felforrósítunk és hozzáadott zsiradék nélkül, több adagban beletesszük az előre bepácolt húst. Gyakori kevergetés mellett készre sütjük. A pitákat, ha tehetjük forró grillrácson, vagy egy grill serpenyőben enyhén megpirítjuk. Közben kevés olivaolajjal meglocsoljuk és oregánóval megszórjuk.
Tálalásnál a sült krumpli mellé halmozzuk a fűszeres gyros húst. Kevés joghurtos öntettel meglocsoljuk, köré rendezzük ízlés szerint a zöldségeket és az isteni Tzatzikit. Kínáljuk mellé a megpirított pitát is és már tálalhatjuk is.

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük