A Feketeerdő sonka a németországi Schwarzwald-ból származik. Méltán híres a nagy múltú bükkfaforgáccsal füstölt feketeerdei sonka (alias Schwarzwälder Schinken). A nyers és főtt sonkák felhasználása széleskörű lehet a gasztronómiában. Hússal, szalonnával és sajtokkal jó párosítás lehet, igazolja a recept is. Íme:
Hozzávalók 4 főre:
- 4 szelet karaj csont nélkül
- 25 dkg gomba
- 10 dkg császárszalonna
- 2 paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- medvehagyma ízlés szerint
- 4 szelet feketeerdei sonka
- 4 szelet trappista sajt + 4 szelet lapkasajt
- só, bors, kevés ételízesítő
- sertéssült fűszerkeverék
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
Köret: Dijoni mustáros répa
Elkészítés:
A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és a sertéssült grillfűszerrel megszórjuk. A hússzeleteket lisztbe forgatjuk és serpenyőben, kevés vajon elősütjük majd a maradék zsiradékkal együtt egy tepsibe tesszük.
A gombát szeletekre, a vöröshagymát és a császárszalonnát apró kockákra vágjuk. A paradicsomot felszeleteljük, a megtisztított medvehagymát nem túl apró darabokra vágjuk.
A császárszalonnát kisütjük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk a gombát. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel. Addig pároljuk amíg a leve elfő.
Az elősütött karajszeletekre halmozzuk a pirított gombát, majd a paradicsom szeleteket, és ízlés szerint megszórjuk medvehagymával. Betakarjuk egy-egy szelet feketeerdő sonkával és trappista majd egy szelet lapkasajttal. Az egészet grillsütőben vagy előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük (kb. fél óráig).