Skip to content

Gombaleves vajgaluskával

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ami paprikával és hagymával készül, az szinte biztosan magyarosnak nevezhető, ilyen ez a finom, tartalmas gombaleves is. A fűszerezésen ki-ki kedve szerint variálhat: jól passzol hozzá nem csak a kakukkfű, hanem a kapor és / vagy petrezselyemzöld is.
Fél óra alatt összedobható és jó eséllyel mindenki szereti.


Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg csiperke és laska gomba vegyesen
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kb. 5 ek olaj + 2 ek a rántáshoz
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 ek liszt
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 kk bors
  • só ízlés szerint
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek apróra vágott metélőhagyma
 
A vajgaluskához: 
  • 1 db tojás
  • kb 4 ek liszt (amennyit felvesz)
  • 1 ek puha vaj
  • csipet só

 

Elkészítés:


Az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárga és fehérrépát, majd a szeletekre vágott gombát is. Ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel. Néhány percig pároljuk, ezután felengedjük kb. másfél liter vízzel, felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük tovább. Ez idő alatt a két evőkanál olajjal és a liszttel világos rántást készítünk. A tűzről félrehúzva megszórjuk a pirospaprikával és kevés hideg vízzel felengedjük, majd a leveshez adjuk. A tejfölt kevés forró levessel kikeverjük és szintén a leveshez adjuk, folyamatos keverés közben. A vajgaluska hozzávalóit elkeverjük, nem kell nagyon kidolgozni, csak összeálljon. Amikor a zöldségek megpuhultak, nokedli szaggató segítségével a levesbe szaggatjuk, és 2 perc alatt készre főzzük. Apróra vágott petrezselyemzölddel és / vagy metélőhagymával megszórjuk.
Aki szereti, még egy kevés tejföllel meglocsolva tálalja.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük