Skip to content

Forralt bor

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott bor alapú, fűszeres, meleg ital.
Fehér- és vörösborból egyaránt készítik, receptje sokféle lehet. A különböző vásárokon, rendezvényeken a nagy mennyiségű bor ízesítéséhez eszenciát használnak, viszont mi otthon egy ki-ki ízlése szerinti fűszerezésű, kellemes zamatú italt készíthetünk. Egy hideg téli estén nincs is kellemesebb ital, mint egy finom forralt bor. Már az illata is csodálatos!
Alkoholtartalma miatt gyermekeknek nem ajánlott!
A forralásról annyit, hogy nem forraljuk! Elkeverjük az alapanyagokat és alaposan összemelegítjük, de nem forraljuk. Nálunk most vörösborból készült, de egy jó minőségű fehérborból is elkészítem legközelebb.
Íme az én receptem:


Hozzávalók 3-4 főre:

  • 1 üveg (0,7 liter) vörösbor
  • 2 rúd fahéj
  • 5 szem szegfűszeg
  • kb. 5 ek barnacukor
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet gyömbér
  • 2 db narancs



Elkészítés:

Egy lábasba öntsük a bort (minél jobb minőségű, annál finomabb lesz a végeredmény). Facsarjuk bele a narancsok levét, és adjuk hozzá a citrom héját. Tegyük bele a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a gyömbért. Kis lángon kezdjük hevíteni. Fontos, hogy az ízesített bort csak főzzük és ne forraljuk! Hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de az alkoholtartalmát is elpárologtatjuk az italnak. Ne várjuk meg, amíg bugyogni kezd, forrás előtt le kell venni a tűzhelyről. Tartsuk melegen egy órán át, amíg a bor átveszi teljesen az ízeket, majd szűrjük le.
Ha van, akkor puncsos csészékben, vagy valami cuki bögrékben szolgáljuk fel.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük