A forralt bor jellemzően a téli időszakban fogyasztott bor alapú, fűszeres, meleg ital.
Fehér- és vörösborból egyaránt készítik, receptje sokféle lehet. A különböző vásárokon, rendezvényeken a nagy mennyiségű bor ízesítéséhez eszenciát használnak, viszont mi otthon egy ki-ki ízlése szerinti fűszerezésű, kellemes zamatú italt készíthetünk. Egy hideg téli estén nincs is kellemesebb ital, mint egy finom forralt bor. Már az illata is csodálatos!
Alkoholtartalma miatt gyermekeknek nem ajánlott!
A forralásról annyit, hogy nem forraljuk! Elkeverjük az alapanyagokat és alaposan összemelegítjük, de nem forraljuk. Nálunk most vörösborból készült, de egy jó minőségű fehérborból is elkészítem legközelebb.
Íme az én receptem:
Hozzávalók 3-4 főre:
- 1 üveg (0,7 liter) vörösbor
- 2 rúd fahéj
- 5 szem szegfűszeg
- kb. 5 ek barnacukor
- 1 citrom héja
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet gyömbér
- 2 db narancs
Elkészítés:
Egy lábasba öntsük a bort (minél jobb minőségű, annál finomabb lesz a végeredmény). Facsarjuk bele a narancsok levét, és adjuk hozzá a citrom héját. Tegyük bele a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a gyömbért. Kis lángon kezdjük hevíteni. Fontos, hogy az ízesített bort csak főzzük és ne forraljuk! Hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de az alkoholtartalmát is elpárologtatjuk az italnak. Ne várjuk meg, amíg bugyogni kezd, forrás előtt le kell venni a tűzhelyről. Tartsuk melegen egy órán át, amíg a bor átveszi teljesen az ízeket, majd szűrjük le.
Ha van, akkor puncsos csészékben, vagy valami cuki bögrékben szolgáljuk fel.