Nagyon finom, könnyű, krémes sütemény. Olyan, mintha „cukrászdai” lenne, a családomnál nagy sikerem volt vele.
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 ek méz
- 5 dkg margarin
A krémhez:
- 1 liter (2,8 %-os) tej
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 2 ek finomliszt
- 20 dkg margarin
- 3 db tojássárgája
- 3 ek rum vagy rum aroma
- 15 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 dl habtejszín
A tepsi kenéshez:
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
A tetejére:
- kevés porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, összegyúrjuk. Két részre osztjuk és vékonyra kinyújtjuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ezután a kivajazott, lisztezett tepsi (mérete: körülbelül 36×25 cm) hátulján laponként, körülbelül 4 perc alatt két lapot sütünk belőle. Amikor a lapok megsültek, az egyiket felvágjuk akkora kockákra, amekkora süteményeket szeretnénk belőle.
Elkészítjük a krémet is: a pudingport a liszttel elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját és apránként hozzáöntjük a tej egyharmadát. Csomómentesre keverjük. A többi tejet felmelegítjük és sűrűre főzzük a pudingot, majd kihűtjük. Ez idő alatt a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Amikor kissé kihűlt a puding, összekeverjük a cukros margarinnal.
A jól lehűtött habtejszínt kemény habbá verjük.
Az alsó tésztalapot kevés rummal meglocsoljuk, majd rákenjük a pudingos krémet, erre pedig a tejszínhabot.
Fontos, hogy a krémeket szépen simítsuk el! Az előre felkockázott tésztalapokat ráhelyezzük a tetejére és porcukorral megszórjuk. Hűtőben 5-6 órát, vagy akár egy éjszakát állni hagyjuk.