Skip to content

Fasírt

Print Friendly, PDF & Email

 

 

A fasírt egy elterjedt étel, hagyományos fogás, háztartásonként megvan a jól bevált, generációról-generációra maradó recept. Jó salátával, savanyúsággal, szendvicsként, vagy főzelék mellé. Finom melegen és hidegen is.
Két egyforma fasírtot nem ettem még, mindenki a saját ízlésének megfelelő változatot készíti. Az én anyukám, korábban a nagymamám így készítette:

Hozzávalók 4 főre:

  • 0,5 kg darált sertéshús (lapocka vagy comb)
  • 2 zsemle
  • 2 tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis kanál majoranna
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • só-, bors ízlés szerint
  • kb. 10 dkg zsemlemorzsa
  • kb. 5 dl olaj a sütéshez

 

 

 

Elkészítés:

A zsemlét vízbe áztatjuk.
Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük.
A fokhagymát összenyomjuk.
A zsemléket alaposan kinyomkodjuk.
Valamennyi hozzávalót alaposan összedolgozzuk. (Mindenki saját ízlése szerint fűszerezze.)
Vizes kézzel gombócokat formázunk (van aki lapos pogácsákat készít) és zsemlemorzsában megforgatjuk. Végül nem túl forró olajban kisütjük.

A köretet mindig aszerint találom ki, hogy éppen mi a családom óhaja. Jelenleg egy saját receptemet készítettem a fasírt mellé: Majonézes friss ropogós saláta.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük