A fasírt egy elterjedt étel, hagyományos fogás, háztartásonként megvan a jól bevált, generációról-generációra maradó recept. Jó salátával, savanyúsággal, szendvicsként, vagy főzelék mellé. Finom melegen és hidegen is.
Két egyforma fasírtot nem ettem még, mindenki a saját ízlésének megfelelő változatot készíti. Az én anyukám, korábban a nagymamám így készítette:
Hozzávalók 4 főre:
- 0,5 kg darált sertéshús (lapocka vagy comb)
- 2 zsemle
- 2 tojás
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis kanál majoranna
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- só-, bors ízlés szerint
- kb. 10 dkg zsemlemorzsa
- kb. 5 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
A zsemlét vízbe áztatjuk.
Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük.
A fokhagymát összenyomjuk.
A zsemléket alaposan kinyomkodjuk.
Valamennyi hozzávalót alaposan összedolgozzuk. (Mindenki saját ízlése szerint fűszerezze.)
Vizes kézzel gombócokat formázunk (van aki lapos pogácsákat készít) és zsemlemorzsában megforgatjuk. Végül nem túl forró olajban kisütjük.
A köretet mindig aszerint találom ki, hogy éppen mi a családom óhaja. Jelenleg egy saját receptemet készítettem a fasírt mellé: Majonézes friss ropogós saláta.