Esterházy csirkeragu tésztával

ekkor

 

 


Lehet csirkemellből, rostélyosból, vagy akár szűzérméből készíteni. Bármelyik ízletes húsból is készül “Esterházy módra”, az mindenképpen egy tejfölös-boros-zöldségmártásos ragut takar. Nagyon ízletes, pikáns vadasszerű mártás, amiben a zöldségek julienre vannak vágva.
Isteni! 🙂


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek citromlé
  • 2 ek mustár
  • kb. 1 ek liszt
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 csipet őrölt fűszerpaprika
  • 1 csipet cukor
 
A páchoz:
  • 3 ek mustár
  • 1 db vöröshagyma szeletelve
  • kb. 1 tk bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 dl olaj

 

 

Elkészítés: 

A megtisztított csirkemellet ujjnyi csíkokra vágjuk. A pác hozzávalóit összekeverjük: a mustárt, borsot, babérlevelet, és az olajat. A húst összeforgatjuk a páccal és egy zárható edénben néhány órát, vagy akár egy éjszakán át pácoljuk. Ezután eltávolítjuk belőle a babérlevelet, a hagymát és egy nagyobb serpenyőt felforrósítunk. Az olajos – pácos húst jól átforgatjuk benne, fedő nélkül sütjük, amíg a hús a levét elfövi. A vöröshagymát kockára vágjuk, a fehér- és a sárgarépát vékony hasábokra. Amikor a hús már elég puha, de még nem teljesen, akkor hozzáadjuk a zöldségeket (a répákat és a vöröshagymát), a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. Ízesítjük még kevés ételízesítővel, egy csipet fűszerpaprikával és cukorral. Meglocsoljuk a borral és kevés vízzel, lefedve takarékon puhára pároljuk. Folyamatosan kevés lében pároljuk és, ha szükséges, utána öntünk még egy kevés vizet. A tejfölből és a lisztből kevés vízzel (attól függ mennyi mártást szeretnénk) habarást készítünk. Az ételt behabarjuk, mustárral, kevés citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Sokfajta köret illik hozzá, tésztával, spagettivel, vagy burgonyafánkkal tálaljuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük