Erzsébet királyné tortája

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 


A főzött krémes süteményeknek mindig nagy sikere van nálunk. Isteni, könnyed az egész, és nem megszokott a mák és kókusz a torta tésztájában, de jól érezhető az ízhatás és nagyon finom tőle. Persze a tejszínhab csak fokozza az élvezeteket. 
Ezt a tortát mostanában anyukám születésnapjára sütöttem, a családom tesztelte, és pozitív visszajelzést kaptam, kiállta a próbát :). 
Boldog szülinapot neked Anyukám!

Hozzávalók 28 cm-es tortaformához 7-8 főre

Tésztához:

  • 7 db tojásfehérje
  • 7 ek kristálycukor
  • 10 dkg mák (nem őrölt)
  • 7 dkg kókusz
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 ek finomliszt
Vaníliás krémhez:
  • 7 db tojássárgája
  • 6 ek finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 8 dl tej
  • 20 dkg vaj (margarin)
Kekszréteghez:
  • 25 dkg kakaós omlós keksz
Tejszínes réteghez:
  • 4 dl habtejszín
  • 2 cs habfixáló
Tetejére:
  • 5 dkg csokidara

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el: egy mély tálban a tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük felverni. Amikor majdnem kész, akkor több adagban hozzáadjuk a cukrot és teljesen keményre verjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, majd a habhoz adjuk a mákkal és a kókusszal együtt. (Szintén nem egyszerre öntjük bele, hanem több adagban, keverőlapáttal, óvatosan keverjük a tojáshabhoz.)
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és a tésztát egyenletesen elsimítjuk benne.

Majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Nem kell túl sok idő, kb. 15-20 perc.) Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt, hűlni hagyjuk.

Ez idő alatt elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját egy lábasban simára keverjük a liszttel, a cukorral és a tejjel. Ezután folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Félretesszük és hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, belekeverjük a vajat vagy margarint.

Ezután jöhet a torta összeállítása: a vaníliás krémet rákenjük a mákos, kókuszos tésztára, majd szépen körberakjuk a kakaós keksszel teljesen beborítva a torta tetejét.

Állni hagyjuk kevés ideig. A hideg tejszínt elkezdjük felverni, amikor már közepesen jó az állaga, akkor hozzáadjuk a habfixálókat is, ezzel még tovább verjük a habot. Így már biztosan sikerül jó kemény tejszínhabot kapni! Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére. Néhány órát célszerű a hűtőben pihentetni. Fogyasztás előtt csokidarával megszórva kínáljuk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük