Epres lepény

 

Még mindig eperszezonra egy ajánló. Még másnap is nagyon finom. Gyerekeknek iskolába tízóraira, uzsonnára is  kitűnő, az enyémnél is sikere volt (tízóraira ezt csomagoltam neki). 

Hozzávalók 4-5 főre:
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 3 ek cukor
  • 6 ek hidegvíz
  • 30 dkg eper
  • kb. 10 ek eperlekvár
  • 1 tojás (kenéshez)
Elkészítés:
A hideg felkockázott vajat összemorzsoljuk a liszttel, ezután hozzáadjuk a vizet és a cukrot. Jól összegyúrjuk, majd gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva a hűtőben pihentetjük kb. 1 órán át. Ez alatt az idő alatt előkészítjük az epret: csumázzuk, megmossuk és felszeleteljük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kb. 12 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle (én kistányért használtam a körök elkészítéséhez). 7-8 darab jön ki belőle (tészta vastagságától függ).
A tésztát megkenjük a lekvárral, de hagyjunk kb. 1 cm-es peremet a széleken. Ezután rárakjuk az eperszeleteket. Ráhajtjuk a tészta peremét (ujjunkkal egy kicsit össze is csipkedhetjük a széleket), megkenjük a tojással. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lepényeket, majd 180 fokra előmelegített sütőben  kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük