Skip to content

Cukkinis tócsni

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Tócsni, lapcsánka, görhöny, matutka, rösztike, mackó, rösztiburgonya, stb…
A tócsni zalai étel, amit szerintem az egész országban ismernek, csak mindenhol más a neve.
Az eredete nem ismert, nagyon sok verziója létezik: így a svájci rösti, vagy a magyar tócsni (Észak-Magyarország), lapcsánka (Somogy-, Baranya- és Zala megye), matutka (Közép-Magyarország), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), stb…
De a lényeg mindegyiknél ugyanaz: reszelt nyers krumplival és liszttel készül, zsírban vagy olajban sült nemzetközi, népi étel.
Ez az alapverzió. Különböző fűszerezéssel is készíthető és vannak különféle változatai is. Pl.: gombás, spenótos, sajtos, … vagy az általam most készített cukkinis. Íme:


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db közepes cukkini
  • 3 db nagyobb burgonya
  • só-, bors ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 4 ek finomliszt (lehet, hogy több kell, amennyit felvesz)
  • kb 0.5 dl olaj (a sütéshez)

 

 

Elkészítés:

A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, szintén lereszeljük és összekeverjük a cukkinivel. Megsózzuk és kis ideig állni hagyjuk. Ezután alaposan kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a fűszereket: borsot, zúzott fokhagymát, tojást és a lisztet. (Annyi liszt kell, hogy a massza összeálljon.) Az egészet jól összekeverjük. Serpenyőben kevés olajat forrósítunk, majd kb. 1 evőkanálnyi masszából teszünk a serpenyőbe kupacokat, annyit amennyi elfér (kb. 3-4 darab). A kanállal kicsit lapítjuk a tócsnikat, majd mindkét oldalukat pirosra sütjük. (Vigyázat, gyorsan megsülnek!)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük