Skip to content

Csokis brownie

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 


Eredeti nevén chocholate brownie, vagyis csokis brownie (ejtsd: bráuni), egy amerikai édesség.
Gazdag csokoládé íz jellemzi, az étcsokoládé, a tejcsokoládé és a kakaópor hozzáadásával nagyon intenzív lesz. Viszont nem túl édes.  A brownienak van egy klasszikus, ellenállhatatlan ropogós teteje, belül pedig egy szaftos tésztája. Ráadásul napokig nem szárad ki, finom marad.
Már régóta nem készítettem ezt a sütit, de mivel most a barátnőimet vártam a névnapomra, külön kívánság volt, így nem mondhattam nemet :).
Amúgy pedig ez egy kézbe fogható sütemény, akár uzsonnás dobozba csomagolható „csokibomba”, ami puhább és krémesebb mint egy átlagos dobos, vagy csokitorta a cukrászdában. Az elkészítése rendkívül egyszerű és nem igényel sok időt! A sütési időre kell nagyon figyelni és érdemes a jó minőségű étcsokit megvásárolni hozzá.
A brownie sokféleképpen készíthető, nehéz a választás, mert mindegyik szuper finom, szaftos, puha, csokis sütemény.
Íme egy változat:


Hozzávalók:  ( tepsi méret: 22×32 cm) 

  • 30 dkg étcsokoládé (minimum 70%-os)
  • 5 dkg tejcsokoládé
  • 25 dkg vaj
  • 3 ek olivaolaj
  • 1 ek vanilia aroma
  • 25 dkg cukor
  • 1 ek instant kávé
  • 1,5 tk sütőpor
  • 0,5 tk só
  • 6 dkg  holland kakaópor
  • 10 dkg liszt
  • 4 tojás

Tálaláshoz:

  • vanília fagylalt
  • csokiöntet
  • erdei gyümölcs

 

 

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Egy körülbelül 22×32 cm-es sütőformát sütőpapírral bélelünk ki. Egy serpenyőben, alacsony hőfokon felolvasztjuk a vajat és az apróra tördelt étcsokoládét. Egy habverővel kevergetjük, ameddig felolvad. Ezután félretesszük 15 percre. Egy tálba tesszük a tojásokat. Hozzáadjuk a cukrot, a kávét, az olivaolajat és a vanilia aromát. Egy habverővel elkeverjük. A kihűlt csoki keveréket is hozzáadjuk. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót elkeverjük. A csokoládés keverékhez öntjük és elkeverjük. Ne keverjük sokáig! A tésztát a tepsibe öntjük és a tetejét megszórjuk az apróra tördelt tejcsokoládéval.                                A browniet körülbelül 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, nem szabad túl sütni, kissé ragacsos, szaftos kell legyen! Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk tálalás előtt. Kizárólag fogyasztás előtt szeleteljük, kockára vágva kínáljuk! A brownie kedvenc tálalása, hogy a tetejére egy gombóc vanilia fagylaltot teszünk. Fokozhatjuk még a hatást: csokoládéval meglocsolt tejszínhabot, málnát, erdei gyümölcsöt kínálhatunk mellé.

Tipp: A tészta tetejére az apróra vágott csokoládé helyett, karamellszószt locsolhatunk és egy kevés nagy szemű sóval  megszórjuk a tetejét! Így is nagyon finom lesz.
A sütemény tárolása: tároljuk szobahőmérsékleten egy légmentesen zárt edényben, hogy friss és nedves maradjon. Így akár 3-4 napig is eláll.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük