Eredeti nevén chocholate brownie, vagyis csokis brownie (ejtsd: bráuni), egy amerikai édesség.
Gazdag csokoládé íz jellemzi, az étcsokoládé, a tejcsokoládé és a kakaópor hozzáadásával nagyon intenzív lesz. Viszont nem túl édes. A brownienak van egy klasszikus, ellenállhatatlan ropogós teteje, belül pedig egy szaftos tésztája. Ráadásul napokig nem szárad ki, finom marad.
Már régóta nem készítettem ezt a sütit, de mivel most a barátnőimet vártam a névnapomra, külön kívánság volt, így nem mondhattam nemet :).
Amúgy pedig ez egy kézbe fogható sütemény, akár uzsonnás dobozba csomagolható „csokibomba”, ami puhább és krémesebb mint egy átlagos dobos, vagy csokitorta a cukrászdában. Az elkészítése rendkívül egyszerű és nem igényel sok időt! A sütési időre kell nagyon figyelni és érdemes a jó minőségű étcsokit megvásárolni hozzá.
A brownie sokféleképpen készíthető, nehéz a választás, mert mindegyik szuper finom, szaftos, puha, csokis sütemény.
Íme egy változat:
@szilviamalmos Fb oldalam: Sylvia Gasztro Angyal Weboldalam: sylviagasztroangyal.hu Hozzávalók: 30 dkg étcsoki 5 dkg tejcsoki 25 dkg vaj 3 ek olívaolaj 1 ek vanília aroma 25 dkg cukor 1 ek instant kávé 1,5 tk sütőpor 0,5 tk só 6 dkg holland kakaópor 10 dkg liszt 4 db tojás Tálaláshoz: Tejszínhab, vanília fagyi, gyümölcs #fyp #foryou #foryoupage #sylviagasztroangyal #gasztro #gasztroblogger #gasztronómia #sutemeny #suti #brownie #egyszerurecept ♬ End of Beginning – Djo
Hozzávalók: ( tepsi méret: 22×32 cm)
- 30 dkg étcsokoládé (minimum 70%-os)
- 5 dkg tejcsokoládé
- 25 dkg vaj
- 3 ek olivaolaj
- 1 ek vanilia aroma
- 25 dkg cukor
- 1 ek instant kávé
- 1,5 tk sütőpor
- 0,5 tk só
- 6 dkg holland kakaópor
- 10 dkg liszt
- 4 tojás
Tálaláshoz:
- vanília fagylalt
- csokiöntet
- erdei gyümölcs
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Egy körülbelül 22×32 cm-es sütőformát sütőpapírral bélelünk ki. Egy serpenyőben, alacsony hőfokon felolvasztjuk a vajat és az apróra tördelt étcsokoládét. Egy habverővel kevergetjük, ameddig felolvad. Ezután félretesszük 15 percre. Egy tálba tesszük a tojásokat. Hozzáadjuk a cukrot, a kávét, az olivaolajat és a vanilia aromát. Egy habverővel elkeverjük. A kihűlt csoki keveréket is hozzáadjuk. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót elkeverjük. A csokoládés keverékhez öntjük és elkeverjük. Ne keverjük sokáig! A tésztát a tepsibe öntjük és a tetejét megszórjuk az apróra tördelt tejcsokoládéval. A browniet körülbelül 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, nem szabad túl sütni, kissé ragacsos, szaftos kell legyen! Szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk tálalás előtt. Kizárólag fogyasztás előtt szeleteljük, kockára vágva kínáljuk! A brownie kedvenc tálalása, hogy a tetejére egy gombóc vanilia fagylaltot teszünk. Fokozhatjuk még a hatást: csokoládéval meglocsolt tejszínhabot, málnát, erdei gyümölcsöt kínálhatunk mellé.
Tipp: A tészta tetejére az apróra vágott csokoládé helyett, karamellszószt locsolhatunk és egy kevés nagy szemű sóval megszórjuk a tetejét! Így is nagyon finom lesz.
A sütemény tárolása: tároljuk szobahőmérsékleten egy légmentesen zárt edényben, hogy friss és nedves maradjon. Így akár 3-4 napig is eláll.