Csirkés cézár saláta a’la Sylvia

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

A saláta eredetileg sem majonézt, sem csirkét nem tartalmaz, szardellát viszont igen. 
Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás és ez most is igaz, erre a salátára.
Főként nyáron, szívesen készítem a nagy melegben, akár ebédre vagy vacsorára.

Hozzávalók 2 főre:

  • 30-40 dkg csirkemell filé
  • kb. 20 dkg jégsaláta-római saláta keverék
  • 1 db lilahagyma
  • 5 dkg parmezán forgács
  • 15 dkg kruton (pirított kenyérkockák)
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg koktél paradicsom
  • só-, bors ízlés szerint
Öntethez:
  • 1,5 dl oliva olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 0,5 citrom leve
  • 1 tk szardella paszta
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 kk worchester szósz
  • só-, bors ízlés szerint
  • 5 dkg reszelt parmezánsajt
Hús pácoláshoz:
  • 3 ek mustár
  • 4 ek méz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • kb. 0,5 dl olaj

Elkészítés:

A húspácolással kezdünk.  A megtisztított csirkemellet szeletekre vágjuk és hagyhatjuk így szeletekben vagy pedig csíkokra vágjuk. A pác alapanyagait (mustár, méz, fokhagyma, só, bors, olaj) összekeverjük és a húst beletesszük. Ha van időnk, 1-2 órát állni hagyjuk, majd kevés olajban kisütjük.
A fennmaradó olajban, ami a serpenyőben maradt kisütjük a kenyérkockákat. Ezután elkészítjük az öntetet. Egy tálban géppel vagy kézi habverővel alaposan kikeverjük az alábbi hozzávalókat: először az olivaolaj, majd a worchester szósz. Utána a mustár következik és a fél citrom frissen facsart leve, majd az elengedhetetlen szardella paszta.A fokhagyma gerezdeket összezúzzuk és az öntethez adjuk. Ízesítjük sóval, borssal és a reszelt parmezánnal.

A saláta összeállítása: a saláta keveréket egy tányérra szedjük. A saláta kupac tetején elrendezzük a csirkefalatokat (ha egészben sütöttük a szeleteket, akkor természetesen sütés után csíkokra vágjuk) és félbevágott koktélparadicsomokat rakunk köré. A végén bőségesen meglocsoljuk az öntettel és a parmezán forgácsot ne feledjük a tetejéről, kár lenne lehagyni róla, így teljes “az íz-orgia”!

 

Tippek:

  • Aki szeretné, hogy még laktatóbb legyen, kínálhat még pluszban mellé friss fokhagymás pirítóst.
  • A szardella eléggé intenzív ízű, aki nem kedveli kihagyható, akkor esetleg még picivel több worchester szószt javasolnék az öntetbe.
  • Hús nélkül is készíthető, kiváló lehet akkor előételként vagy köretként is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük