Skip to content

Csikós tokány

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A csikós tokány valószínűleg a csikósokról kapta a nevét. A tokány jellegzetes hazai fogás, hagymás, paprikás, szalonnás, tejfölös, egyszerűen isteni. A tokánynál a húst csíkokra vágva készítik elő, míg a pörköltnél általában kockára vágják. Az igazi tokány lelke a bors és a majoranna. A tokány leve rövid, sűrű, tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető sertés, marha, vad és baromfi húsból is. Frissen főtt tésztával, vagy házi nokedlivel az igazi.


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertéscomb vagy lapocka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db tv paprika
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • só-, bors-, ételízesítő-, majoranna ízlés szerint
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 2 ek olaj

 

 

Elkészítés:

Felcsíkozzuk a húst és a szalonnát, majd utóbbinak a kiolvasztott zsírján megpirítjuk a finomra vágott vágott vöröshagymát. Ha szükséges, akkor kevés olajat teszünk hozzá. Ha már szép üvegesre pirult, akkor jöhet rá a hús. Fehéredésig pirítjuk, majd a tűzről félrehúzva megszórjuk a pirospaprikával és jól elkeverjük. Beletesszük a zúzott fokhagymát és az ízlés szerinti fűszereket: sót, borsot, ételízesítőt és kevés majorannát. Kevés vizet adunk hozzá (ne sokat, hogy sűrű szaftja legyen). Hozzáadjuk még az apró darabokra vágott paradicsomot és paprikát, majd lefedve pároljuk. Néha megkeverjük, hogy le ne égjen. Közben az elfövő levét pótoljuk! Amikor a hús megpuhult (kb. 1 óra), akkor a tejfölt és a tejszínt az étkezési keményítővel simára dolgozzuk, alaposan kikeverjük, és ezzel sűrítjük be az ételt. Bármilyen tészta illik hozzá, most nálunk makaróni volt a soros.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük