Chili con carne

ekkor
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A chili con carne, más néven chilis bab egy közkedvelt, mexikóinak tartott étel. De állítólag amerikai 🙂 Ahány szakács, annyi verziója létezik. Könnyen elkészíthető, kiadós és nagyon ízletes, saját szájízünk szerint ízesíthetjük. Szerencsés vagyok, mert Mexikóban is kóstolhattam eredetiben ezt az ételt, ez alapján állítom: a darált marhahús, a vörösbab, a kukorica és hát a chili sosem hiányozhat belőle.

Hozzávalók 4-5főre:

  • 50 dkg darált marhahús
  • só, bors, chili paprika ízlés szerint
  • 1 tk oregánó
  • kb. 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 3 db nagy vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 db erőspaprika
  • 1 üveges chiliszósz
  • 1-2 dl ketchup
  • 140 g sürített paradicsom (nagy dobozos)
  • 3 db sárgarépa
  • 340 g kukorica konzerv
  • 800 g vörösbab konzerv
  • 1 kis pohár tejföl
  • 15 dkg reszelni való sajt (cheddar)
  • 4-5 ek olaj

 

 

 

Elkészítés:

Egy nagy edényben az olajat felforrósítjuk és a darált húst kb. 10 percig (fehéredésig) dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, oregánó, pirospaprika, chili). A vöröshagymát és a répát nagyobb kockákra vágjuk és a húshoz adjuk a zúzott fokhagymával együtt. Kevés vizet adunk hozzá. Az erőspaprikát felkarikázzuk és ízlés szerint  az ételhez adjuk (ki milyen csípősen szereti). Amikor félig megpuhult, kb. 20 perc után hozzákeverjük a chiliszószt, paradicsompürét és a ketchupot.

Összefőzzük, hogy finom, sűrű, pikáns hús alapot kapjunk. A babot és a kukoricát leszűrjük és hozzáadjuk. Rövid ideig főzzük együtt, hogy az ízek összeérjenek. Ha minden puha, akkor tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.

Tipp: kockára vágott ananásszal is sűríthetjük még a végén, igazán jó ízhatást érhetünk el vele.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük