Burgonyaleves póréhagymával, parmezánnal és baconnel

Print Friendly, PDF & Email

 

Egy isteni tejszínes krémes burgonyaleves. Más, mint amit általában készítünk, ami ugyebár tejföllel és babérlevéllel készül. A hideg téli estéken jól fog esni, főleg ha megbolondítod egy kis parmezánnal és szalonnával, ahogyan én is tettem. Nekem nagyon bejön. 
Ugye, hogy jól passzol együtt!?


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg burgonya
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1 dl habtejszín
  • 1,5 liter zöldségleves
  • 5 dkg frissen reszelt parmezánsajt
  • 1 ek kakukkfű
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint

 

Elkészítés:

A vöröshagymát vágjuk apróra és kockázzuk fel a szalonnát is. Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, és pirítsuk meg a szalonnát, majd egy keveset kiveszünk belőle és tálalásig félretesszük.
A hagymát is hozzáadjuk és néhány perc alatt megdinszteljük. Ezután adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát. Kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel a zöldséglevessel. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a kakukkfűvel és az ételízesítővel. A burgonyát puhára főzzük, ekkor kivesszük a levesből kb. a felét a burgonyának. A maradékot leturmixoljuk a levessel és visszatesszük a korábban kivett, megfőtt burgonyát. Hozzáadjuk a vékonyra felkarikázott póréhagymát és néhány perc alatt roppanósra főzzük a levesben. A végén a tejszínt kikeverjük egy kanál forró levessel, majd hozzáöntjük a többihez. Még két perc alatt összeforraljuk, majd levesszük a tűzről. A leveshez keverjük a parmezánt és hagyjuk benne felolvadni. Tálalásnál szórhatunk még a sajtból és megszórjuk a félretett pirított szalonnával is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük