Bográcsgulyás

ekkor

 

 

Az igazi gulyás bográcsban készül.

A gulyás bőséges lével, hagymával, paprikával készített leves étel, kockára vágott burgonyával, csipetkével. A gulyás a közeli rokonaival: a pörkölttel és a paprikással külföldön is a legnépszerűbb magyar eredetű étel.
Van egy sor gulyáskülönlegesség is: így a csángó gulyás, savanyú káposztával, rizzsel és tejföllel. A kolozsvári, amit fejes káposztával készítenek. Az alföldi gulyást vegyes zöldségekkel, a szerb kelkáposztával készül.
 
A bográcsban főzés igazi hétvégi kikapcsolódás! 
Azért nagyon finom, mert a szabadban a tűzön főzni más ízvilág és mert a közös főzéskor a család szíve-lelke is benne van. Nálunk – mivel imádunk kint főzni és gyakran is tesszük (az időjárás viszontagságai sem riasztanak vissza) – a pincepörkölt után a második dobogós helyezett :).
 
Hozzávalók (kb. 12 literes bográcshoz, kb. 6 főre):
  • 2 kg sertéslapocka vagy  marhalábszár
  • 3 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fél zöld erőspaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1-1,5 kg burgonya
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 tk őrölt kömény
  • kb. 1 ek őrölt pirospaprika
  • só, bors, ételízesítő
  • 2 babérlevél
  • 1 tubus pirosarany (csemege v. csípős ízlés szerint)
  • kb. 1 dl olaj (vagy zsír)
  • petrezselyemzöld
  • kb. 1 dl vörösbor
Csipetkéhez:
  • 2 tojás
  • liszt
Elkészítés:
A zsiradékon a felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott fokhagymát is. Pörkölt alapot készítünk. Picit a tűzről félrehúzva a bográcsot – nehogy megégjen – megszórjuk pirospaprikával, erre tesszük a kockára vágott húst, majd kissé lepirítjuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítjük: sóval, borssal, ételízesítővel, köménnyel, babérlevéllel. Megvárjuk, hogy felforrjon, és beletesszük a pirosaranyat is. Pótoljuk még annyi vízzel, amennyi levest készíteni szeretnénk. Félig puhára főzzük a húst (a marhahús lassabban fő meg), majd belerakjuk a kockára vágott burgonyát és a karikára vágott sárga- és fehérrépát. A gulyást készre főzzük és az utolsó 5 percben hozzáadjuk a vörösbort és a csipetkét.
Csipetke: a felvert tojást megsózzuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk. Kicsipkedjük őket és liszttel megszórjuk és kevés ideig állni hagyjuk (érdemes már a leves elején elkészíteni és mire szükségünk van rá, éppen jó lesz), majd a levesben kb. 5 percig főzzük. Friss petrezselyemzölddel megszórjuk a végén és csípős paprikával, friss kenyérrel tálaljuk.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük