Skip to content

Bakonyi sertésszelet galuskával

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Egy klasszikus magyar étel, ráadásul nagyon ízletes és laktató fogás. Omlós hús, ínycsiklandó gombás-tejfölös ragu!  Nem véletlenül a bakonyi sertésszelet a hazai konyha legjobbjai közé tartozik. Remek választás a hétvégi családi ebédhez is.

 

Hozzávalók: (4 fő )

  • 80 dkg csiperke gomba
  • 8 szelet sertéskaraj
  • kb. 5 ek zsír vagy olaj
  • kb. 3 ek liszt
  • só, -bors ízlés szerint
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db Tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • kb. 6 dl víz
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 2 tk étkezési keményítő
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 db húsleveskocka

 

A tálaláshoz:

 

 

 

Elkészítés:

Egy kevés olajon vagy zsíron a kockákra vágott szalonnát megpirítjuk. Ezután kiszedjük és félretesszük.
A kisebb gombákat csak félbe vágjuk a nagyobbakat negyedeljük. A maradék kevés zsíradékon lepirítjuk a gombát, majd szintén kiszedjük.
A hússzeleteket kiklopfoljuk. A széleit néhány helyen bevagdossuk, hogy sütés közben ne zsugorodjon össze. Sózzuk, borsozzuk. Ezután lisztbe forgatjuk és ugyanabban a serpenyőben, kevés olajon elősütjük. Közepes hőmérsékleten kérget sütünk a hússzeletek mindkét oldalára.
A hagymát finomra vágjuk és a visszamaradt szafton üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük körülbelül 3 dl vízzel. Sóval, borssal ízesítjük és addig főzzük, amíg egy kellemes állagú szaftos alapot kapunk. Ekkor hozzáadjuk a hússzeleteket és felöntjük a maradék vízzel. A húsleves kockát is beledobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön körülbelül 30 perc alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult,  a tejfölt, a tejszínt és az étkezési keményítőt elkeverjük. Pár kanál forró szaftot is hozzáadunk.  Összekeverjük majd az ételhez adjuk és 2 perc alatt összeforraljuk. Végül visszatesszük a lepirított gombát és a szalonnát is.
Galuskával vagy rizzsel tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük