A Zsidótojást vagy más néven Lengyeltojást szinte mindenki ismeri. Viszont szinte mindenki másképp tudja a receptet. Ahány ház, annyi szokás alapon, rengeteg változata létezik. Előételként fogyasztjuk.
Az eredeti változatban a tojás és a hagyma mellett libazsír és libamáj szerepelt a hozzávalók között. Az egyszerű verzióban csak tojás található. Én most így készítettem. Roppant egyszerű az elkészítése és nagyon finom.
Hozzávalók 4 főre:
- 10 db tojás
- 1 db lilahagyma
- 2 szál újhagyma
- 4 ek libazsír
- 2 ek mustár
- só-,bors ízlés szerint
- 0,5 cs friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük és apróra daraboljuk vagy lereszeljük. A lila és az újhagymát szintén nagyon apróra vágjuk és a tojáshoz keverjük. Hozzáadjuk a lágy libazsírt és a mustárt. Sóval, borssal és finomra vágott friss petrezselyemzölddel ízesítjük. Óvatosan összekeverjük, ha szükséges, még ízesítjük. Két órán át hűtjük, hogy az ízek összeérjenek. A tojáskrémet kivesszük tálalás előtt fél órával a hűtőből, hogy kenhető állagú legyen.
Friss bagettel vagy pirítóssal tálaljuk.