A zserbó egy nagyon kedvelt sütemény és szinte minden ünnep alkalmával az asztalunkra kerül.
A zserbónak nehéz ellenállni, hiszen a diós-lekváros töltelékkel csábító süteménynek nem akad párja. Most jöjjön egy újragondolt változata, tortaformában, a szintén isteni zserbótorta.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 0,5 dl tej
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 2 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg sárgabarack lekvár
- 10 dkg cukor
A tetejére:
- a kenéshez: 2 ek tej
- 4 ek holland kakaópor
- 4 ek cukor
- 5 ek víz
- 5 dkg vaj
- 1 ek citromlé
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt összegyúrjuk. Egy órát meleg helyen, letakarva pihentetjük. Ezután a tésztát, három egyenlő részre osztjuk és lisztezett munkafelületen, mindegyikből egy-egy kör alakú lapot nyújtunk. Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk és az első lapot beletesszük. Megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a cukorral elkevert dióval. Még egyszer megismételjük, végül az egészet befedjük a harmadik tésztalappal. A tenyerünkkel egy kicsit lenyomkodjuk és egy villával néhány helyen megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon. Ezután a tésztát vékonyan lekenjük egy kevés tejjel. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és körülbelül 30 perc alatt megsütjük a süteményt.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd megfordítva egy tányérra borítjuk. Levesszük róla a sütőpapírt.
A csokimázhoz összekeverjük a hozzávalókat, a citromlé kivételével. Forró vízgőz felett összemelegítjük. Ezután hozzáadjuk a friss citromlevet is. Elkeverjük és a torta tetejére simítjuk. Ezután hagyjuk teljesen megdermedni. A tetejét darált és egész dióval díszíthetjük. Egy forró vízbe mártott, letörölt, éles késsel szépen felszeleteljük és tálaljuk.
Tipp: ünnepek előtt pár nappal már megsüthetjük és hűvös helyen tároljuk.